СПОРТ ЗДРАВЉЕ ЧУВА (1) – Мање седења – више спорта

СПОРТ ЗДРАВЉЕ ЧУВА (1) – Мање седења – више спорта

“Лозничке новости” од овог броја покрећу серијал текстова о значају спорта за психофизичко здравље деце и младих. Недовољна физичка активност код деце школског узраста доводи до појаве гојазности и других здравствених проблема као што су равна стопала и деформитети кичменог стуба. Реализацијом пројекта желимо да укажемо на значај бављења спортом у раном узрасту како би у одраслом добу били здрави људи, као и да допринесемо схватању важности укључивања деце и младих у спортске активности

У време када технологија напредује великом брзином и лако је доступна, деца и млади све мање времена проводе у физичким активностима, а све више “дружећи” се са рачунарима, таблетима, мобилним телефонима. Физичка активност је један од најзначајнијих чинилаца у превенцији и лечењу разних обољења и нездравих стања попут хроничних незаразних болести и гојазности и због тога је веома важно да се деца од најранијих дана баве спортом како би у одраслом добу били здрави људи.

Алармантан је податак да проценат деце са деформитетом кичменог стуба расте са око пет одсто код предшколаца до 15 и по одсто код крупањских основаца и средњошколаца. Према подацима Службе педијатрије у Дому здравља у Крупњу, код деце предшколског узраста уочено је да 15 одсто има равне табане, деформитет кичменог стуба око пет одсто, неправилно држање тела 21 одсто, а гојазност 15 одсто. Запажено је да је деформитет кичме израженији што су деца старија. Како каже др Зорица Милошевић, педијатар у Дому здравља у Крупњу, то је последица дуготрајног седења, смањене физичке активности, неправилног седења, али и претешке ђачке торбе. Како она истиче, нажалост, многи деформитети остану трајни. Међу основцима и средњошколцима равни табани муче њих  17 одсто, гојазно их је око 15 одсто, деформитет кичме има 15 и по одсто, а неправилно држање 21 одсто.

У том узрасту, деца дневно у школским клупама проведу око пет сати, а седам пред телевизијским екранима и мониторима рачунара. То не наноси само штету физичком здрављу, већ и социјалној интеграцији. такође, уочено је да се у нижим разредима часови физичког васпитања често замењују другим предметима, па их малишани готово и немају, нарочито зими (најчешће у сеоским школама које немају одговарајуће услове за наставу физичког), али и то да су деца што су старија, мање заинтересована за овај предмет. Многи часове овог предмета избегавају због стида и страха од неуспеха.

Иначе, општина Крупањ има предшколску установу “Наша радост” са 180 девојчица и дечака, две основне школе (“Боривоје Ж. Милојевић” у Крупњу која има издојена одељења у Костајнику, Красави, Дворској, Ликодри, Толисавцу, Брштици, Церови, Шљивови, Лазама и Богоштици, и ОШ “Жикица Јовановић Шпанац” у Белој Цркви која има издвојена одељења у Завлаци, Ставама, Врбићу, Горњим Брезовицама, Мојковићу и Цветуљи) и Средњу школу са више образовних профила у 15 одељења. У школској 2017/2018. години наставу у основним школама похађало је 1.136, а у средњој 345 ученика.

Прилику да се баве спортом деца и млади из Рађевине имају у спортским клубовима – највише је фудбалских, а ту су и одбојкашки, кошаркашки, атлетски, карате клуб. У клубовима је активно више од осам стотина спортиста. Веома важну улогу у развоју спорта у Крупњу има и Спортски савез који је предлагач годишњих програма спортских организација.

Посебан акценат у развоју спорта у Крупњу стављен је на рекреативни спорт, као и спортске активности код деце. Циљ је да се што више жена и деце анимира и укључи у спортске активности

Школе представљају идеално место за развој спорта. Неизбежан тимски рад на часовима физичког има важну улогу  за децу школског узраста. Редовна физичка активност неопходна је за физички, ментални, психолошки и социјални развој. Истраживања су показала да ће физички активна деца, највероватније, остати активна и када одрасту.

Е.Л.Н.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СПОРТ ЗДРАВЉЕ ЧУВА (4) – Спортски објекти основа спорта

СПОРТ ЗДРАВЉЕ ЧУВА (3) – Одмалена заволети спорт

СПОРТ ЗДРАВЉЕ ЧУВА (2) – Физичко по мери деце

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )