ОБЕЛЕЖЕНА 104. ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ – Наш живот и наш рад биће уграђени у будућност Србије (ВИДЕО)

ОБЕЛЕЖЕНА 104. ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ – Наш живот и наш рад биће уграђени у будућност Србије (ВИДЕО)

Код спомен-комплекса у Текеришу данас је обележена 104. годишњице Церске битке. Државну церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, а венце су положиле и делегације Војске Србије, градова Лознице и Шапца, општина Крупањ и Љубовија, као и удружења која негују традије ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

Слободољубивост српског народа дуго је била трн у оку Беча. Победа Србије у Царинском рату, њено држање током Анексионе кризе и спремност да се успротиви арбитрарној употреби силе приликом анексије Босне и Херцеговине од стране Двојне монархије, затим и ослобођење балканских народа од вишевековног отоманског јарма током балканских ратова, чији је један од главних иницијатора и протагониста била управо Краљевина Србија, све то допринело је да бечки двор и генералштаб за свој најважнији ратни циљ поставе уништење Србије. Не само њен пораз, не само присаједињење делова њене територије, већ потпуно уништење српске државе и потпуно понижење српског народа. Аустроугарска нетрпељивост према суверенистичкој политици мале Србије временом се таложила и прерасла је у мржњу незапамћених размера. Дивљачки, злочиначки однос који је аустроугарска војска имала према српском цивилном сеоском становништву Поцерине и Мачве чим је ступила на тло Србије, масовне егзекуције и мучења жена, деце и стараца инквизиторским методама представљала су својеврсни „суи генерис“ у Европи у Првом светском рату. Било је само питање времена када ће и тај „суи генерис“, као и сваки други, постати правило и редовна пракса и у другим деловима Европе и света. На то се није дуго чекало – подсетио је у свом говору министар Зоран Ђорђевић.

Он је рекао да се данас од нас не тражи, као давне 1914. године, да херојском смрћу исписујемо славне странице српске историје, али да је потребно да поседујемо свест да ће наш живот и рад бити уграђени у будућност Србије.

Како се данас будемо односили према држави која нас је изградила, такав ће сутра живот наша деца живети у њој. Како будемо поштовали сами себе, тако ће нас поштовати и други. Али, пре свега морамо знати да свако од нас појединачно чини Србију, да је држава колективитет, а не апстрактни појам који нема везе, или је у сукобу са индивидуалитетом грађана. И због тога свако од нас појединачно себи мора дати добар одговор на то због чега данас живи, барем једнако добар као што је разлог који су себи давали наши стари када су добровољно кретали у смрт – казао је министар.

У име града Лознице венац је положио заменик градоначелника Радован Дивнић, који је у свом обраћању поручио да је овај дан, у којем се слави велики празник Преображење, један од најзначајнијих датума у колективном памћењу свих генерација грађана Србије.

– Овде је била битка у којој се Србија најпре одбранила и победила, али и битка која је из строја избацила 259 наших официра и више од 16 хиљада војника па је након тога одлуком Врховне команде сва школска омладина из више генерација мобилисана за борбе, стварао се легендарни батаљон 1.300 каплара. Зато је 19. август наше право и наш дуг да га чувамо као сећање на све генерације које су животом и делом градиле будућност не плашећи се да када плану ратне ватре и сиромаштво, на бранику државе и олтару слободе дају себе, изаткају летопис будуће државе – рекао је Дивнић.

Организатор државне церемоније био је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, а након полагања венаца одржан је и пригодан уметнички програм.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДВЕСТА ЛОЗНИЧАНА НА ТЕКЕРИШУ – Марширали у част церских јунака

СУДБИНА СЕОСКИХ ДОМОВА КУЛТУРЕ – Улагати тамо где има смисла

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )