СЕЧА ДРВОРЕДА УЗНЕМИРИЛА ГРАЂАНЕ – Осамдесет осам стабала за Светог Саву

СЕЧА ДРВОРЕДА УЗНЕМИРИЛА ГРАЂАНЕ – Осамдесет осам стабала за Светог Саву

 

Радови на реконструкцији Улице Светог Саве почели су у понедељак, а сеча стабала дрвореда са леве стране према аутобуској станици изазвала је узнемирење грађана. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић каже да су посечена само болесна стабла, а да ће уместо њих бити посађено 88 нових, старих између осам и десет година

Злокобни звук моторне тестере узнемирио је у понедељак и уторак не само станаре Улице Светог Саве, већ и све Лозничане који воле улицу којом су прошли и сви они који су аутобусом, у прошлости и возом, макар једном дошли у овај град. Током два дана оборено је тридесетак стабала, а друштвене мреже су се усијале од негативних коментара. Да ли ће ова улица по завршетку реконструкције за 90 дана, колико је предвиђено да трају радови, бити лепша него што је била у недељу пре него што су се моторне тестере упалиле, или ће остати без свог јединственог шарма “разбарушеног” дрвореда?

– Што се стабала тиче, струка је рекла своје. Биће уклоњена само она која су на крају свог биолошког века, она која су оштећена и болесна и представљају ризик за грађане. Дакле, само она. Интересовао сам се за то како ће она бити замењена и речено ми је да ће бити посађена 43 висока лишћара, међу којима и платани, 30 лишћара средње висине и 15 четинара, оморика и туја, дакле, укупно 88 стабала. Тражио сам да се постави табла са три-де сликом како ће улица изгледати после реконструкције, а биће заиста лепа, јер су грађани неинформисани и самим тим, наравно, узнемирени. Потребно је људима пружити праве информације. Нико није монструм да уложи 80 милиона да би радио нешто против свог града. Сви се боримо за свако стабло – каже Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника.

Према његовим речима, нова стабла неће бити младице, већ дрвеће старо између осам и десет година па ће се одмах добити дрворед, а уместо досадашњих бандера, улична светла биће на декоративним стубовима високим око четири метра. За сада се не зна шта ће бити са посеченим стаблима, али Ђокић каже да ће, према његовим информацијама, у прво време бити смештена на простору “Нашег дома” у Клупцима.

Лозничанка која је одрасла у Улици Светог Саве каже да је шокирана и дубоко потресена оним што је урађено у улици.

– Ја свако ово дрво волим, одрасла сам ту и није ми јасно како је неко могао ово да уради на овај начин. Видим да су нека стабла заиста била трула, али не сва, што се може јасно видети. Ако су била болесна и ако их је требало заменити, зар не би стручна лица која се тиме баве требало о томе да размишљају на време па да пет, десет година раније засаде ново стабло у близини оног које ће морати да буде посечено? На тај начин би се дрворед стално обнављао и не би дошло до оваквог масакра. У тим крошњама је постојао и живи свет, ни на то нико није мислио. Ја сам се јутрос исплакала видевши овако бруталну сечу у најлепшој градској улици. Уосталом, свуд у свету се саобраћај протерује из центра и претвара у зелене и пешачке зоне јер нису аутомобили и паркинг-места важнији од људи – са очигледним огорчењем и потресеношћу каже Лозничанка која није желела да јој се спомиње име.

Радови у Улици Светог Саве почели су у понедељак обарањем стабала у близини споменика Вуку Караџићу на травнатој површини која ће, према нацрту плана реконструкције, бити претворена у коловозну траку за десно скретање, али су истог дана пала и прва стабла у близини библиотеке. Већ тада је било јасно да се спрема велика сеча јер је низ стабала дуж улице био обележен црвеним путачама – смртним пресудама. Сече ће бити и када се радови преместе у други део улице, од булевара до Улице Георгија Јакшића,  јер ће и тамошњи дрворед бити проређен, у овом случају, само да би се направило неколико паркинг-места. 

Да ли ће дрворед, обновљен новим стаблима, сачувати своју шармантну “разбарушеност”, или ће она бити војнички постројена “под конац” још увек није јасно. Чињеница је да су нека од преживелих стабала “изван строја”, а то даје наду да “масакр у Улици Светог Саве” неће значити и гушење тог јединственог духа слободног дрвореда.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ШТА ДОНОСИ РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ – Ужи коловоз, више паркинг-места

СВЕТИ САВА БЕЗ АУТОМОБИЛА – Паркови, држите се

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )