ГУСЛАРСКО ВЕЧЕ У ТРШИЋУ – Уградимо себе – обновимо светињу на саборишту

ГУСЛАРСКО ВЕЧЕ У ТРШИЋУ – Уградимо себе – обновимо светињу на саборишту

Парохијани и верници из лозничког краја окупили су се вечерас у Тршићу на саборишту да присуствују молитви у цркви брвнари посвећеној архангелу Михаилу, а потом и концерту који је организовала Српска православна мисионарска општина у Тршићу у сарадњи са београдском школом гусала „Сандић“. У колажном програму под називом „Уградимо себе – обновимо светињу“, наступили су врхунски гуслари, фрулаши и извођачи традиционалних мелодија, а повод окупљања било је прикупљање добровољних прилога за обнову оштећене цркве на саборишту која ове године обележава деценију и по постојања.

– Време је учинило своје па је тако кров на нашем храму знатно оштећен и прокишњава. Због тога је угрожена и унутрашњост осликана вредним фрекама. Центар за културу „Вук Караџић“ и локална самоуправа изразили су спремност да недостатке и оштећења санирају а ми смо одлучили да дамо свој допринос тако што током целог лета организујемо програме на којима дародавци и добротвори остављају своје прилоге како би помогли да црква засија у пуном сјају већ за наредни Вуков сабор – каже свештеник Веселин Стефановски.

Вукојица Сандић, оснивач и уметнички руководилац школе гусала „Сандић“, каже да су дошли како би својим гуслама оплеменили душу посетилаца, али и уткали део себе у родно село Вука Караџића

– Поред гусала, донели смо љубав, пригодну здравицу и беседу, али и звуке фруле, стихове које су казивали рецитатори, док је Марија Сандић извела неколико етно-песама. Желимо да вратимо гусле на место које заслужују, али и да помогнемо изградњу светиња – рекао је он.

С.П.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )