НАВОДЊАВАЊЕ БАЊСКОГ ПАРКА – Резервоар мора да сачека

НАВОДЊАВАЊЕ БАЊСКОГ ПАРКА – Резервоар мора да сачека

Две фазе пројекта наводњавања бањског парка су урађене, али је трећа, изградња резервоара, за коју је потребно још око четири милиона динара, остала незавршена. Парк се и даље залива из цистерни, а Никола Драгићевић,  директор ЈП “Лозница развој”, каже да се од ове инвестиције никако није одустало и да ће бити комплетирана наредне године

Некадашња Дирекција за управљање и развој Бање Ковиљаче започела је својевремено изградњу бунара за заливање зелених површина у бањском парку. Из њега је требало да се обезбеди довољно воде, без обзира на доба године и временске прилике да травњаци, цвеће и остало никад не буде “жедно” и да суша заувек нестане из једног од најлепших бањских паркова Србије. Две фазе су рађене, а онда је дошло до припајања овог предузећа новоформираном “Лозница развој” и последња, трећа, остала је незавршена.

У бунар је до сада уложено око 5,5 милиона динара, остало је да се уради још резервоар за шта је, како је тада речено  потребно још 3,9 милиона динара. Мада је по оснивању‚ “Лознице развој” речено да бити настављена та инвестиција, то још увек није учињено па се бањски парк залива из цистерне, или облака који су овога лета баш издашни. Упућени објашњавају да је потребно  још урадити резервоар, поставити пумпе и повезати на аутоматски систем наводњавања који постоји у парку и покрива скоро двадесетак хиљада квадратних метара зелених површина. На бушотини, где је и урађен бунар недалеко од зграде дома културе, проток је 1,3 литра воде у секунди. Пошто су стручњаци израчунали да је потребно пет литара воде у секунди, да би се то обезбедило потребан је резервоар у парку  који ће стално био аутоматски допуњаван тако да увек има довољно воде за заливање. Резервоар запремине од 40 кубика воде, са којим би била комплетирана инвестиција, треба да буде такав да на њега може бити прикључена и цистерна и узимана вода за прање улица и тротоара. Међутим, парк се и даље залива из цистерне, а троши се градска вода. Када се ушло у изградњу бунара идеја је била не само да парк увек буде зелен него и да се смање трошкови за воду, а анализе су показале да ће се инвестиција исплатити за пет до шест година. Према речима Николе Драгићевића,  директора ЈП “Лозница развој” резервоар је инвестиција која треба сигурно да буде реализована наредне године.

  Та инвестија је у плану, међутим, имајући у виду инвестиције у Бањи Ковиљачи које су рађене и које радимо, сада је приоритет нови пут који треба да споји ово место са Заобилазним путем. Што се тиче тог пројекта наводњавања остала је последња фаза, односно  изградња резервоара и наравно да ћемо наставити са тим. Парк се одржава и трудимо се да изгледа најбоље што може, јесте то мало компликованији начин одржавања који изискује нешто веће трошкове. Предузеће је претходних дана уплатило новац надлежним министарствима како не бисмо изгубили дозволе које имамо за коришћење водних ресурса за напајање парка и у тој смо причи. Та инвестиција ће бити завршена само су, једноставно, у овом моменту неке друге добиле предност – објаснио је Драгићевић за ЛН.

Т.М.С

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )