У ОКЦ ’’ВУК КАРАЏИЋ’’ – Учи се и на распусту

У ОКЦ ’’ВУК КАРАЏИЋ’’ – Учи се и на распусту

Ово је центар који у фокусу има пре свега  активности које ће се бавити заштитом нематеријалног културног наслеђа, популаризацијом српске културе, а пре свега српског језика и књижевности и нашег ћириличног писма, рекла је Габријела Грујић, помоћница министра просвете приликом данашње посете Образовно-културном центру “Вук Караџић” у Тршићу.

У ОКЦ трају радионице на којима је окупљено 80 младих учесника, средњошколаца и студената из Србије и Републике Српске који овде раде са својим професорима. Према речима Грујићеве, центар има образовну, образовно-истраживачку и стручно-научну делатност и основан је у циљу унапређења квалитета знања младих људи, њиховог уједињења на оваквом месту где ће имати прилику да се баве радионицама као што су историја српске културе, фолклористика, жаргонизми и дијактелизми, етнологија и културно наслеђе, фолкористички камп…

– Најважније је да младима укажемо који су то најважнији моменти у развоју српске културе од праисторије, антике, па све до модерног доба, да некако освестимо младим људима колико је лепа српска култура, све њене разноликости, у чему су сличности и разлике са другим културама и који су то били изазови, и данас су, са којима се српска култура сусреће – казала је она.

Градоначелник Видоје Петровић,оценио је да ОКЦ ’’почиње живот за којим се до сада жудело, нешто што до сада нисмо ни имали, а ако изузмемо Петницу, недостајало је нешто попут овог центра за друштвено-хуманистичке науке’’.

– Без подршке државе ово не би било могуће. Чињеница да је Влада Србије као оснивач преузела сва права управљања и вођења ОКЦ говори о значају, а наша обавеза је да све институције града активно сарађују са овом установом. Ове радиоце само су почетак и потврда да смо опредељени да чувамо своје корене, негујемо традицију, овога пута у области друштвених и хуманистичких наука – оценио је он.

ОКЦ у Тршићу званично је отворен прошлог септембра, на дан завршне свечаности Вуковог сабора.

Т.М.С

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )