ШТА ДОНОСИ РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ – Ужи коловоз, више паркинг-места

ШТА ДОНОСИ РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ – Ужи коловоз, више паркинг-места

Улица Светог Саве добиће нови изглед након реконструкције која би ускоро требало да почне. Коловоз ће бити сужен са осам на 6,5 метара, биће направљено 90 паркинг-места, а пешачке и зелене површине биће уређене на нови начин. Наручена је и израда четири урбанистичка пројекта за исто толико отворених блокова који се наслањају на ову улицу

Уређење Улице Светог Саве ускоро би требало да почне, а када, три месеца касније, буде завршено, биће, вероватно, потребно време да се навикнемо на њено ново лице. Пројекат уређења, који је урадила шабачка фирма “Терапројект”, обухвата реконструкцију коловозне конструкције, пешачких и зелених површина, кишне канализације и јавне расвете у дужини од 430 метара. Дуж улице биће, у делу од Вуковог споменика до Булевара Доситеја Обрадовића са десне, а од булевара до Георгија Јакшића са леве стране, смештено око 90 паркинг-места под углом од 90 степени у односу на коловоз, од чега ће десетак бити резервисано за паркирање возила особа са инвалидитетом. Коловозна трака, сада широка осам, биће смањена на шест и по метара па градска урбанисткиња Драгана Јовановић каже да се тако науштрб коловоза, обезбеђује паркинг-простор.

Мало од коловоза, мало од тротоара…

– У првом делу улице, гледано од трга ка аутобуској станици, паркинг-простор се обезбеђује од дела коловоза, траке зелених површина, с тим што се оставља постојећи дрворед, и 70 центиметара постојеће пешачке површине. Будућа пешачка површина ће са те стране бити широка најмање три метра, а понегде и три и по, док ће на левој страни њена ширина бити од 4,2 до четири и по метра. Планира се потпуно уређење пешачких и зелених површина у смислу нових решења, пешачке површине имаће проширења са клупама за одмор. Испред Библиотеке Вуковог завичаја биће осмишљен простор у виду малог трга, односно сквера, а уклањање стабала биће сведено на минимум. Уклањаће се стабла која нису здрава, садиће се нова и додатно озеленити зелене површине – каже Јовановићева.

Извесно је да ће пасти пет високих стабала и још једно на самом почетку улице код Вуковог споменика и да ће садашња зелена површина постати трака за десно скретање, али ће на новоуређеној површини до траке бити засађена нова. Такође, садашњи дрворед са леве стране наспрам аутобуске станице биће проређен јер ће неколико стабала бити оборено, а између преосталих сместиће се паркинг-места. Са друге стране улице, до аутобуске, планирано је проширење траке долазног перона и прављење такси стајалишта. Та ће трака заузимати четири метра за аутобусе и три за паркирање таксија. На самом крају улице са те стране налазиће се чесма.

Уређење блокова око Светог Саве

Градска управа је, иначе, наручила и израду четири урбанистичка пројекта за уређење отворених блокова који се наслањају на Улицу Светог Саве – блок иза библиотеке, блок ограничен улицама Светог Саве, Драгољуба Поповића и булеваром, блок оивичен булеваром и улицама Светог Саве, Бранка Радичевића и Београдском и блок у којем је авион. Циљ је да се реши проблем паркирања у тим блоковима и да се осмисле све јавне површине – озелењавање, уређење пешачких стаза, дечјих игралишта и остали садржаја који би подигли степен искоришћености и опремљености како би могли да их користе сви, и деца и старији.

– Када је реч о планирању града имамо два јасно дефинисана вида. Први је из давне прошлости, око старог центра и он се потом ширио спонтано, и други настао педесетих година прошлог века – то су отворени блокови од Улице Луке Стевића до Слободана Пенезића. Видно је да ни у једном ни у другом паркирање  није узето у обзир јер је тада аутомобил био мисаона именица, а сада га има готово свака породица, а неке и више од једног. У та два периода развоја града уопште немамо решено паркирање, а град је постао претесан за сва возила – каже Јовановићева.

Она објашњава да се потребан број паркинг-места може одредити према процени заснованој на површини средишњег дела града. Према њој се број потребних места одређује тако што је на хектар града потребно од 60 до стотину паркинг-места. Како је средишња површина Лознице око 36 хектара, рачуница показује да је потребно имати између 2.200 и 3.600 места.

– Ми у режиму наплате, тренутно, имамо 900, а укупно регистровано 1.200 паркинг-места па нам је, ако рачунамо минимум, потребно још хиљаду, што би се могло обезбедити у оквиру јавних површина израдом урбанистичких пројеката и прављењем јавних гаража, што је, такође, у плану. Реконструкција Улице Светог Саве део је шире слике, а циљ је да решимо проблем мирујућег саобраћаја у централној зони града. У отвореним блоковима већ постоје паркинг-места која су грађани сами направили и ми ћемо тражити оптимум да се искористи нешто што се већ користи, али се нешто, можда, врати зеленим површинама. Гараже заузимају мање слободних површина због спратности, али је питање и колико би их грађани користили докле год могу некажњено да се паркирају на слободним површинама – каже градска урбанисткиња.

Контејнери на црвеном светлу

 

Према планираном новом изгледу Улице Светог Саве, на неколико места предвиђено је постављање контејнера па су тако “паркирани” и тик уз пешачки прелаз код “Старе куле” на углу са булеваром. Уколико би тако остало, возило које би празнило контејнере морало би том приликом да прекрши саобраћајне прописе, прегази зауставну линију и нагази на пешачки прелаз, а највероватније би и заклонило семафор, што би угрозило безбедност учесника у саобраћају. Према речима Јовановићеве, постоји могућност да се, уколико се укаже потреба, затражи измена дела пројекта.

Н. Трифуновић

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )