КАД СЕ НЕБО ОТВОРИ – Реке теку улицама

КАД СЕ НЕБО ОТВОРИ – Реке теку улицама

Овога лета сунчани дани су у дебелом дефициту, а ми као да живимо у пределима владавине монсуна, а не на Балкану. Киша ем пада готово сваки дан, ем кад удари пљусак, пада као да никада није и углавном донесе и поплављене градске улице, као што је било у понедељак увече.

Део Булевара Доситеја Обрадовића, раскрснице са Светог Саве и код ЕД Лозница, биле су потопљене па је деловало да је сигурније проћи у амфибији него у аутомобилу, а неки су у намери да дођу до својих станова изували обућу па боси гацали преко “дуплих трака”, јер  друге није било. Реке су текле и у другим деловима града и донеле проблеме грађанима. Тако  обилне падавине у кратком временском периоду, званично је тога дана од два поподне до осам увече пало 25,6 литара кише по квадратном метру, фекална и кишна канализација нису предвиђене да приме, али има и других  разлога. Према речима Милана Раднића, директора ЈП “Водовод и канализација”, приликом изградње канализације прави се процена слива, односно количине воде која ће се са неког подручја слити, али када  се у ту нешто ново догради, или изгради, површина слива буде увећана па настају проблеми.

– Оволике падавине за тако кратко време нису уобичајене на нашем терену, а сведоци смо да је лето врло кишно, а пљускови интензивни. У деловима града где су уместо индивидуалних кућа подигнуте зграде, ситуација је промењена. Уместо дворишта, које упија воду па она не иде у слив било које канализације, ту су зграде са већом површином крова, бетонске и асфалтне површине, улице, тротоари, паркинзи су проширени у делу града што има утицаја на одвођење атмосферских  вода. Одржавамо фекалну канализацију, али осим обимних падавина, проблем је што се у њу и свашта баца па и због тога може бити тешкоћа – каже он.

За кишну канализацију надлежно је КЈП “Наш дом” чије екипе су дан после пљуска имале много посла да склоне сав шљунак који је вода донела из бочних улица, са виших делова града. 

– Кише је баш било много па кишна канализација није могла одмах да прими тако велику количину воде. Одржавамо систем и где год нам грађани јаве да кишна канализација не функционише, или то сами утврдимо, наше екипе интервенишу, чисте и отклањају запушења. Проблем је што многи свашта бацају у кишну канализацију и стварају додатне потешкоће. Нажалост, тога је било и биће, а ми ћемо настојати да урадимо све што можемо да проблема не буде – каже Јанко Алексић, директор предузећа.

Осим улица, у понедељак увече било је и поплављених дворишта у нижим деловима града  где се није само сливала вода са улица, него су се изливале и кишна и фекална канализација па су грађани имали пуне руке посла да шупе, гараже и травњаке доведу у ред. Кише ће свакако још бити, али би је и обе канализације лакше “попиле” када у њих не бисмо бацали све и свашта, што, нажалост, неки упорно чине, али и када не би уместо кућа ницале зграде и биле прикључиване на постојеће системе који нису рађени за толики број људи.

Т.М.С

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )