ЗАШТО НИЈЕ ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ? – Закон одлаже радове

ЗАШТО НИЈЕ ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ? – Закон одлаже радове

 

Машине ће ући у Улицу Светог Саве, али када тачно, зависиће од слова закона, или добре воље министарства. Иако је уговор између Министарства привреде и групе извођача из Лознице потписан, радови не могу да почну док не прође осам дана откако извођач радова пријави градилиште инспекцији рада, односно 15 од тренутка када пријаву поднесе инвеститор

Ако се ништа не испречи, радови ће почети 23. јула. Тако је требало да буде, али… ни мање ни више, испречио се закон. Улица Светог Саве сада је на клацкалици – поштовати закон, или потребе и здрав разум. Закон вели да је извођач радова обавезан да надлежној инспекцији рада пријави почетак радова најмање осам дана пре него што се радници лате алата, али наручилац радова је Министарство привреде, а оно као инвеститор, по закону, мора радове да пријави 15 дана пре њиховог почетка, а то је чисто губљење времена. Чему служе сви ти дани кад већ не сме да се ради? Начелник Одељења инспекције рада Мачванског управног округа Данило Недељковић каже да током тих осам дана извођач радова нема обавезе да уради било шта у вези са радом инспекције.

– Законска обавеза послодавца је да најмање осам дана пре почетка извођења радова надлежној инспекцији рада достави пријаву градилишта и елаборат о уређеном градилишту. Када инспекција касније дође у контролу, онда проверава да ли је то урађено. Нама је битно фактичко стање и када контролишемо, тражимо доказ да је градилиште пријављено, а доказ је повратница, уколико је пријављено путем поште, односно штамбиљ, ако је пријављено у општини – каже Недељковић.

Време је новац

Одавно је познато да је време новац па није тајна да га инвеститори и извођачи радова не губе беспотребно и често радове отпочињу одмах после пријаве, али у овом случају инвеститор је министарство, а улица је у центру града. Ипак, Град неће седети скрштених руку, већ ће проверити да ли је неопходно изгубити толико времена.

– Треба да прође тих петнаест дана, али нема смисла губити их. Ми ћемо видети да ли је изводљиво да министарство одобри почетак радова или ће морати да се сачека да прође тај рок. Нисмо могли пријавити радове инспекцији пре него што је потписан уговор. У сваком случају, оно што може, снимање терена и постављање сигнализације почеће раније, и пре него што почну сами радови – каже помоћник градоначелника Љубинко Ђокић.

Уговором између наручиоца Министарства привреде и групе извођача која је понудила најнижу цену – лозничких предузећа МН, “Стобекс” и СГР “Геопремер”, потписаним, како је министарство објавило на свом сајту, 13. јула, предвиђено је извођење радова на реконструкцији коловозне конструкције, на партерном уређењу и озелењавању, на кишној канализацији и јавној расвети, као и остали радови. Уговор, како пише у обавештењу о његовом потписивању, важи “до истека уговором предвиђеног рока од 90 календарских дана, односно до коначног завршетка свих радова”. Да ли ће “коначни завршетак” бити крајем октобра, или почетком, средином, крајем новембра… то ће се тек видети јер је, поред свих осталих заврзлама које су и досад пратиле реконструкцију, по многима, најлепше лозничке улице, велико питање је и шта ће грађевинци затећи када машине загребу испод површине. Проблеме приликом реконструкције неких других улица правила је збрка инсталација испод површине, а да ли ће тако бити и овде, сазнаће се убрзо, или за осам, односно 15 дана.

Рачунска грешка одложила почетак

Почетак радова у Улици Светог Саве био је, иначе, најављен за седмицу после Дана града, али тада се, односно скоро месец дана раније, испречио још један закон – онај о јавним набавкама. Наиме, на позив који је Министарство привреде расписало за подношење понуда за реконструкцију коловоза, пешачких површина и расвете у Улици Светог Саве  јавиле су се две групе извођача, а критеријум за избор била је висина цене. Прву групу чинили су “Савремена градња” из Мишара, шабачка “Вест градња” и лознички “Геомакс”, а другу лозничка предузећа МН, “Стобекс” и СГР “Геопремер”. По отварању понуда 23. маја, комисија је установила да обе испуњавају обавезне услове у складу са Законом о јавним набавкама и додатне услове предвиђене конкурсном документацијом, али је, након рачунске провере, утврдила да понуђене цене превазилазе износ процењене вредности јавне набавке. Прва група понудила је цену од близу 66 милиона без ПДВ, односно око 79 милиона и 178 хиљада са урачунатим порезом, али је, након рачунске контроле, утврђено да понуђена цена треба да износи скоро 68 и по милиона без, односно око 82 милиона и 117 хиљада са ПДВ-ом. Стога је понуђачу упућен захтев за сагласност за исправку рачунске грешке, а када је добијена, комисија је утврдила да понуда превазилази процењену вредност и закључила да је неприхватљива.

Исто се догодило и са понудом друге групе понуђача. Она је понудила цену од око 67 и по милиона без, односно око 81 милион са ПДВ-ом, али је рачунском контролом утврђено да би понуђена цена требало да износи нешто више од  697 милиона и 243 хиљаде без, односно више од 863 милиона и 692 хиљаде динара са ПДВ-ом. Комисија је и другом понуђачу упутила захтев за сагласност за исправку рачунске грешке и по њеном добијању понуду прогласила неприхватљивом. Тако је министарство било принуђено да обустави поступак јавне набавке.

Друга епизода уследила је у јуну и није била толико запетљана. Министарство је променило врсту поступка па је уместо првобитног отвореног, покренуло преговарачки поступак са објављивањем позива за подношење понуда. Петнаестог је обема групама послат позив и понуде су стигле на време, крајем месеца спроведена је процедура и испоставило се да су Лозничани понудили нижу цену, а у поступку преговарања обе групе остале су при својим понудама па је Комисија за јавне набавке препоручила наручиоцу – министарству да закључи уговор са групом МН,  “Стобекс”, “Геопремер”.  Уговорена је вредност радова у висини од 66 милиона и скоро 929 хиљада динара без, односно 80 милиона и готово 315 хиљада динара са ПДВ-ом.

Реконструкицја по етапама

Реконструкрукција ове улице, сада Светог Саве, а у старој држави Моше Пијаде, дизала је прашину и много пре него што је ико размишљао о томе да упали машине и почне да ради. У време усвајања Плана детаљне регулације блока око “Соколане” 2014. и 2015. неке грађане узнемирило је сазнање да ће и Улица Светог Саве бити реконструисана и то тако што ће са њене десне стране, гледано ка аутобуској станици, бити направљена паркинг-места, а тротоар сужен на законски минимум. Станари са десне стране нису желели да им се под прозорима нађу паркирани аутомобили, али се нису противили самој реконструкцији јер је и на први поглед видљиво да улица којом се Тито провозао крајем седамдесетих на путу до “Плавог воза”, одавно вапи за обновом. Грађани су се плашили и да ће дрвореди у овој улици бити посечени, иако су их надлежни уверавали да сеча стабала, сем неколико, није у плану. Страсти су се тада смириле, али се сада многи питају како ће издржати 90 дана, што прашњавих, што блатњавих, када им испред зграда буду радиле машине, а иза су парковске стазе у лошем стању због превеликог промета аутомобила чији возачи траже бесплатна паркинг-места. Управо ће то бесплатно и некажњено паркирање по парковима обесмислити паркинг-места у “Мошиној”, уколико се не осмисли начин да се тој работи стане на крај.

Оно што станаре, али и све остале који пролазе овом прометном улицом може да радује јесте то што ће, највероватније, реконструкција бити рађена по етапама тако да саобраћај неће у потпуности бити блокиран. Незванично, у првој етапи требало би да се ради од Вуковог споменика до Улице Драгољуба Поповића, у другој од Драгољуба Поповића до Бранка Радичевића, трећој одатле до раскрснице са булеваром, а затим и део поред аутобуске станице. Када и булевар буде дошао на ред, добиће се заокружена целина.

 

Н. Т.

  data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )