ЗА БЕЗБЕДНИЈЕ УЧЕШЋЕ У САОБРАЋАЈУ – Обука мотоциклиста и мопедиста (ВИДЕО)

ЗА БЕЗБЕДНИЈЕ УЧЕШЋЕ У САОБРАЋАЈУ – Обука мотоциклиста и мопедиста (ВИДЕО)

 

Према Извештају о основним показатељима стања безбедности саобраћаја на подручју Лознице у периоду од 2013. до 2017. године државне Агенције за безбедност саобраћаја (АБС) наш град спада у класу ниског ризика, а током прошле године он је додатно снижен у односу на 2016. Ипак, то не значи да се несреће не догађају и да Лозничани у њима не страдају. Возачи мотоцикала и мопеда у Лозници нису најугроженији учесници у саобраћају, али то не значи и да су безбедни. Градски Савет за безбедност саобраћаја Лознице данас је у сарадњи са АБС спровео обуку возача мопеда и мотоцикала која је обухватила и теоретски и практични део – вежбе на полигону код УФК ”Лагатор”. Градски менаџер Дејан Сталовић каже да је сарадња са АБС у последњих неколико година на високом нивоу и да су кроз активности градског Савета за безбедност саобраћаја и раније организоване акције са циљем повећања сигурности учесника у саобраћају.

– Циљ нам је да безбедност учесника у саобраћају, нарочито деце, подигнемо на још виши ниво. Пре две године спровели смо акцију под називом ”Пажљивко”, имали смо јавни час из безбедности саобраћаја на којем је говорила особа која је доживела инвалидитет у саобраћајној несрећи, одржали смо обуку за правилну употребу безбедносних седишта за децу и поделили 20 таквих седишта за децу различитог узраста, а спровели смо и неколико промотивних кампања. Циљ нам је да делујемо превентивно па је тако и данашња акција спроведена како би се мотоциклисти и мопедисти обучили и њихова безбедност у саобраћају била повећана – каже Сталовић додајући да ће сарадња са АБС бити настављена и да ће се сличне акције одржавати у убудуће.

 У периоду од 2013. до 2017. на подручју Лознице догодиле су се 1133 саобраћајне несреће, а лане 221, од тога их је 538  било са настрадалима – погинулима и повређенима, прошле године 106. Иако возачи мопеда и мотоцикала у Лозници процентуално мање страдају него на подручју целе Србије (седам одсто у Лозници, девет у Србији) много су и та три изгубљена живота. Један мотоциклиста и два возача мопеда изгубила су живот у собраћајним несрећама, било је и 48 повређених, а забележено је да на моторима и мопедима највише страдају млади, особе између 15 и 30 година. Саобраћајне незгоде се најчешће догађају грешком возача – погрешним извођењем радњи, а управо је јул најопаснији месец за њих.

Н. Т.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )