ДЕПОНИЈА НА ЈАРЦАНУ – Треба да се чисти, али…

ДЕПОНИЈА НА ЈАРЦАНУ – Треба да се чисти, али…

Дивља депонија на Јарцану и даље је на истом месту као и пре два месеца, а за њено трајно уклањање потребно је наћи и место и новац, а то није ни на видику

Средином маја ЛН су указале на проблем дивље депоније на Јарцану, тачније на потезу Ковачевац, лево од прихватилишта за псе уз земљани пут ка Брањеву, где, како су утврдили надлежни, у дужини од око 800 метара, са обе стране пута има више депонија смећа различитог порекла (шут, земља, амбалаже, стари намештај, труло воће и поврће, отпад животињског порекла и друге врсте отпада). Тада је процењено да се ту налази око три хиљаде кубика отпада.

До сада је према налогу надлежне инспекције на месту дивље депоније КЈП “Наш дом” поставило таблу са натписом “Забрањено бацање смећа”. То је био први конкретан корак у решавању овог еколошког проблема, а када ће отпад одатле бити и уклоњен, још се поуздано не зна. Жељко Радовић,  начелник Одељења за инспекцијске послове Града Лознице, каже да је договорено да се појача резолуција камера на азилу, које нису могле јасно да сниме бројеве са таблица возила и пријављују они који довозе отпад, као и да је утврђено ко је депоновао отпад на тој локацији  и против те особе је Комунална инспекција поднела прекршајни налог.  Депонију би са Јарцана, када добије одговарајући налог, уклањало КЈП “Наш дом”, али у овом предузећу кажу да то није ни јефтин ни једноставан посао. Како сазнајемо, направљен је предрачун радова и за уклањање баченог отпада потребан је “озбиљан  новац” и ангажовање механизације. Да се то и обезбеди, проблем је где одложити све оно што је бачено на Јарцану, не само што је количина велика, него то све не би могло једноставно да се однесе на градску депонију пошто се на њу одлаже само комунални отпад који ће, можда, једном моћи да се прерађује.

– Наше предузеће ће помоћи  у откривању оних који на тој локацији бацају отпад. Договорено је, осим појачавања камера, и да наши радници, уколико уоче пролазак неког возила које превози отпад, одмах о томе обавесте инспекцију како  би она могла интервенисати. Локацију преко пута азила пре неколико година смо очистили и оградили тај простор, али је бацање отпада само померено нешто ниже и настављено. Тај део ширег приобаља је незаштићен простор и ту бацају сви који неће да довезу отпад на градску депонију. Нажалост, дивљих депонија има свуда по Србији и то је озбиљан проблем у свакој средини – каже Даница Ђурић, извршна директорка “Нашег дома”, предузећа које ради нови катастар дивљих депонија на територији Лознице.

Док град не нађе новац и решење где са толиким отпадом,  Јарцан треба да буде озбиљна опомена и последње место где је допуштено да бачени отпад, свих врста и порекла, достигне количину за чије су уклањање потребни камиони и тешка механизација.  Као што смо већ писали, пракса је, нажалост, показала да наш човек не реагује на апеле, молбе, већ једино када га “заболи” новчаник. Чешће контроле терена и појачано присуство инспекција, којима је, поред осталог то и посао, у томе ће свакако помоћи, али и да сви они којима је стало до животне средине реагују на прву бачену кесу јер после једне стиже друга, а онда ето гомиле ђубрета које се распада па доспева у земљу, воду… Даљи ток замислите сами.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )