УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – У недељу распоред ученика по школама

УПИС У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – У недељу распоред ученика по школама

У четири средње школе у Лозници наредне школске године места има за 900 ђака, двадесет више него лане због увођења  новог  ИТ одељења (информационе технологије) у Гимназији. У Средњој економској школи поново су уведена занимања кувар и посластичар а у Средњој школи „Свети Сава“ занимање текстилни радник

У недељу 8. јула у свим основним школама биће објављени званични резултати расподеле ученика по школама и образовним профилима а ученици ће у жељене средње школе моћи да се упишу 9. и 10. јула. Попуњавање и предаја листе жеља за други уписни рок биће већ  9. јула, а коначни распоред по школама биће објављен два дана касније, 11. јула и моћи ће да се упишу одмах сутрадан, 12. јула. Приликом уписа потребно је да понесу сведочанства шестог, седмог и осмог разреда, сведочанство о завршеној основној школи, уверење о изласку на завршни испит, оригинални извод из матичне књиге рођених и попуњен уписни лист за упис у средњу школу који се купује у књижари. У четири средње школе у Лозници места ће бити за све, чак их има двадесет више захваљујући новом смеру у гимназији тако да будући средњошколци које своје школовање желе да наставе у некој од четири средње школе у Лозници на располагању имају 900 места за четрдесет  занимања.

Иако су лане са пуно наде најављивана као нова занимања за која ће постојати велико интересовање од наредне школске године биће укинута. У питању су занимања пекари и месари у Средњој школи „Свети Сава“ и ауто-електричар у Техничкој школи. 

Највише промена има у Гимназији „Вук Караџић“ у коју се уводи ИТ одељење за двадесет ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику па ће тако у овој школи бити места за 200 ученика уместо 180 као што је то било годинама уназад. Заинтересованих за нови смер било је 49 а пријемни испит положило је њих 22. Међутим, како каже Дарко Несторовић, директор ове школе, коначна ранг-листа биће утврђена после сабирања бодова освојених на пријемном испиту, успеха у основној школи и успеха на малој матури. Поред новог одељења, планирано је да као и до сада, буду уписана и по три одељења природно-математичког и друштвено-језичког смера са по тридесет  ученика.

Као и претходних година, у Средњој економској школи биће уписано 250 ђака, а новина је да су уместо занимања кулинарски техничар поново враћена кувар и посластичар. Места има за по тридесет ученика четворогодишњег образовног профила за занимања економски, финансијски, правни, туристичко-хотелијерски техничар, комерцијалиста и пословни администратор. Од трогодишњих занимања места има за по петнаест конобара, трговаца, кувара и посластичара и за десеторо деце са тешкоћама у развоју за занимање сервир, односно помоћни конобар, у трајању од две године. Лозничка Средња економска школа једна је од ретких средњих школа у нашој земљи која деценијама има посебно одељење за децу са тешкоћама у развоју. Ове године, уз помоћ локалне самоуправе, комплетно је обновљена и учионица у којој ће ова деца похађати наставу. Тренутно их има четворо, троје у другом разреду и једно у трећем.

Исти број ђака, као и лане, биће уписан и у Средњу школу „Свети Сава“ , укупно 210 ученика. Новина је да су уместо занимања трећег степена месар и пекар, уводи текстилни радник, одељење од 30 ученика. Прошле године је постојала слаба заинтересованост ученика за ове смерове тако да је због недовољног броја пријављених формирано само одељење за занимање пекар. Од занимања трећег степена, као и лане, планирано је и по 15 ученика за занимања женски и мушки фризер. Од четворогодишњих образовних профила у наредној школској години места ће, као и лане, бити за по 30 техничара за индустријску и фармацеутску технологију, техничара за заштиту животне средине и физиотерапеутских техничара, као и два одељења од по 30 ученика медицинских сестара-техничара.

У Техничкој школи ће бити уписано 240 ученика, као и лане. Места има за по 30 ученика за занимања четвртог степена, електротехничар рачунара, архитектонски техничар, машински техничар за компјутерско конструисање и електротехничар електромоторних погона уместо електротехничара енергетике. Планирано је и по 15 ученика за трогодишња занимања  декоратер зидних површина, керамичар терацер пећар, заваривач, механичар грејне и расхладне технике, ауто-механичар, ауто-лимар, као и електромеханичар за термичке и расхладне уређаје и електроинсталатер уместо занимања електромонтер мрежа и постројења и ауто-електричар.

Да подсетимо, за упис у четворогодишње школе будућим средњошколцима ће бити потребно 50 бодова од укупно 100. Највећи део бодова, 70,  добија се на основу успеха у шестом, седмом и осмом разреду а додатних 30 бодова могуће је освојити на завршном испиту. Додатни бодови добијају се за освојено једно од прва три места  на државном или међународном такмичењу у осмом разреду.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )