ЛОЗНИЧКИ СУБНОР – Обележили Дан борца

ЛОЗНИЧКИ СУБНОР – Обележили Дан борца

Химном Србије и песмом “Хеј Словени” почела је данас Свечана академија посвећена обележавању 70. годишњице од формирања Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата (СУБНОР) Србије, 4. јула Дана борца, али и стогодишњице од завршетка Првог светског рата, одржана у сали градске скупштине. Свечаном скупу присуствовали су потомци палих бораца, породице војника погинулих у последњим ратовима, представници града, Удружења за неговање ослободилачке традиције од 1912. до 1918. године и поштоваоци тековина НОБ-а.

Живота Исаковић,  председник лозничког СУБНОР-а, подсетио је да је српски народ у том рату поднео велику жртву међу војницима, али и цивилном становништву.

– Наш основни  задатак и даље је неговање традиције НОБ-а односно свих ослободилачких ратова вођених на простору Србије. То је и борба за права бораца из последњих ратова јер је Србија једина земља која нема закон о борцима. Циљ је сачувати сећање и тековине антифашистичке борбе, очување тих вредности у изворном облику јер данас постоје покушаји да се та борба извитопери, умањи њен значај, па чак и негира оно што се дешавало – каже он.

Учеснике академије поздравио је у име Града Лознице помоћник градоначелника Љубинко Ђокић, а на скупу је говорио и генерал Видосав Ковачевић, заменик председника Републичког одбора СУБНОР-а, који је подсетио да је српски народ пре 77 година, на позив КПЈ, кренуо у општенародни устанак против фашизма и на крају тог, као и претходног светског рата, био у строју победника.

– СУБНОР Србије негује сећање на оне који су положили животе и нама донели слободу и чувамо га пуних седам деценија. Захваљујући њиховој жртви ми данас имамо слободу. У односу на неке претходне године, данас СУБНОР лакше носи барјак слободарства и антифашизма зато што нас подржава комплетно државно руководство, од председника државе преко Владе Србије. Антифашизам је темељ који морамо да негујемо и апелујем да чувамо сећање на нашу славну прошлост – казао је он.

На крају академије огранак Вукове задужбине лозничке гимназије “Вук Караџић” и етно-група “Лозице” извели су пригодан програм. Делегација СУБНОР-а је претходно положила венце на спомен-обележје жртвама фашистичког терора у Воћњаку, Лешници, спомен-костурницу у Бањи Ковиљачи као и  споменике Влади Зечевићу и Георгију Јакшићу, на Тргу Јована Цвијића.

Иначе, за Дан борца 4. јул је  проглашен 1945. пошто је на тај дан четири године раније донета одлука да се подигне устанак против окупатора. Овај државни празник укинут је 2001. али се још увек  на овај начин обележава у Србији. 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )