ОД 10. ДО 13. ЈУЛА – Лозничко лилање постаје фестивал

ОД 10. ДО 13. ЈУЛА – Лозничко лилање постаје фестивал

 

Традиционално лилање уочи Петровдана ове године ”окружиће” први фестивал ”Лила Ло” који приређује Туристичка организација града Лознице (ТОГЛ) уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Града Лознице, Центра за културу ”Вук Караџић” и канцеларије за младе. Биће то четвородневни сценско-музички фестивал богатог програма за све укусе.

Према речима Снежане Перић, директорке ТОГЛ, фестивал је посвећен лилању као народном обичају овог краја, а намењен свима, али нарочито младима и туристима.

– Сам програм је спој традиције и модерног, а замисао да се организује уобличена је на нашем пријему који смо приредили на Бадњи дан за младе лозничке уметнике који се школују или живе изван Лознице. Фестивалски програм одвијаће се на нашим најважнијим туристичким одредиштима, у самом граду, Тршићу, Бањи Ковиљачи, на Гучеву и у Лешници. У организацији сарађујемо са Црквеном општином, а очекујемо велику подршку наших суграђана – каже Перићева.

Фестивал ће у уторак у осам увече солистичким концертом у Вуковом дому културе отворити Лозничанин Никола Аврамовић, пијаниста који је пре двадесетак дана дипломирао на Краљевском музичком колеџу у Лондону, а који је прошлог лета приредио незабораван концерт у амфитеатру код Цркве Покрова Пресвете Богородице. У среду, на сам дан лилања у седам поподне у амфитеатру код цркве наступиће најпре КУД ”Караџић”, а потом ће бити приређен перформанс ”Светло лиле” позоришта покрета Театар Мимарт који ће бити изведен на путу од амфитеатра до бине код Вуковог дома културе на којој ће у девет почети концерт Марка Стојановића Луиса, музичара који ће наредног дана отворити новосадски Егзит.

У четвртак ће у Лешници у току дана бити одржана ”Фијакеријада”, у седам поподне у Ковиљачи ће наступити КУД Дома културе ”Извор”, а сат касније у Вуковом дому културе биће одиграна представа ”Укалупљивање – трагедија лоптања у Срба”. Програм се тог дана завршава великом ди-џеј журком у хали ”Лагатор”, односно ”Ди-џеј Ло фестивалом”.

”Лила Ло” фестивал завршава се у петак перформансом ”Заједно” који ће на саборишту у Тршићу извести ТЦФТ.

Фестивал ће имати и пратеће програме који ће обухватити седмодневну радионицу ТЦФТ-а у Лозници и Тршићу, летњи камп школе рок гитаре Јовице Ивановића на Гучеву са завршним концертом и етно-базаре у Лозници и Лешници као и промоцију пројекта ”Лозница из ваздуха – 360 степени”.

Тијана Васић, позоришна редитељка, каже да је њена замисао да се у Тршићу покрене позоришни фестивал јер су природни амфитеатар и сцена налик античким као створени за то, што остаје као план за будућност, а сарадњу у осмишљавању ”Лила Ло” прихватила је радо као што се и сви други млади уметници потекли из Лознице радо одазивају свим догађајима у нашем граду.

– ”Укалупљивање” је испитна представа за трећу годину режије која је освојила награде на запаженим фестивалима. Тренутно је нарочито актуелна због СП у фудбалу, а насмејаће гледаоце, што нам је свима потребно у ово време – каже Васићева.

Балерина Ања Николић каже да се нада да ће перформансу Мимарта присуствовати доста гледалаца јер је то нешто сасвим ново за Лозницу, а изузетно занимљив ће бити и перформанс ТЦФТ у Тршићу који ће окупити уметнике из Србије, Румуније, БиХ, Италије и Енглеске. 

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )