У ШАПЦУ – Почело суђење лекарима

У ШАПЦУ – Почело суђење лекарима

У Основном суду у Шапцу данас је почело суђење тројици лекара оптужених да су одговорни за смрт осмогодишњег Раденка Никодиновића из Козјака. Са својим заступницима пред судијом Мирјаном Пајтић појавила су се сва три осумњичена лекара, лознички ортопед др Добривоје Бојанић као и лекари Ђ.Ж и Г.Б са Института за здравствену заштиту мајке и детета ’’Др Вукан Чупић’’ у Новом Београду.

Данас су изнета уводна излагања, а према речима Раденковог оца Милана, одбрана је тражила позивање још неких лекара из Београда и Лознице да сведоче. Суђење ће због сезоне летњих годишњих одмора бити настављено у септембру. Најпре изношењем одбрана четвртог септембра, а онда  ће сведоци бити саслушани три радна дана заредом 27, 28. септембра и првог октобра. Иначе, прво рочиште заказано 15. јуна није одржано јер је одуствовао адвокат др Бојанића и тада је судија упозорила да ће, уколико се наредни пут не појави неко од адвоката, бити постављен бранилац по службеној дужности и да неће дозволити никакво одлуговлачење. Подсетимо, за суђење у овом предмету одлуком Апелационог суда из Новог Сада задужен је шабачки суд пошто је троје судија лозничког Основног суда, који поступају у кривичној материји, тражило изузеће па у Лозници није имао ко да суди. После избора електронским путем, предмет је додељен судији Основног суда у Шапцу Мирјани Пајтић.

Лозничко Основно јавно тужилаштво поднело је 23. фебруара ове године оптужни предлог против лекара из Опште болнице Лозница др Бојанића и два лекара са Института за здравствену заштиту мајке и детета у Новом Београду и предложило да се оптуженима изрекне казна затвора у трајању од најмање пет година. ОЈТ оптуженим лекарима ставља на терет да су извршили по једно кривично дело, тешка дела против здравља људи, да су у периоду од 2. до 8. октобра 2016. у Лозници и Београду, у урачунљивом стању, пружили лекарску помоћ повређеном малолетном Раденку, и ’’да су, из нехата, применили очигледно неподобан начин лечења и тиме проузроковали погоршање здравственог стања детета услед чега је 8. октобра 2016, наступила дечакова смрт у Институту за мајку и дете’’.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )