ДАНАС НА ВРХУ ГУЧЕВА – Откривен споменик руској болничарки

ДАНАС НА ВРХУ ГУЧЕВА – Откривен споменик руској болничарки

Споменик посвећен Дарји Александровној Коробкини, руској болничарки из Првог светског рата, свечано је откривен данас, на Видовдан, на врху планине Гучево где је погинула пре 104 године помажући српским рањеницима. Преко пута спомен-костурнице подигнуте у част гучевским јунацима налази се њен споменик, поклон Српске краљевске академије научника и уметника (СКАНУ) и његовог аутора Драгољуба Мирковића Граду Лозници, на којем су уклесани Пушкинови стихови.

Освећење споменика храброј Рускињи обавио је епископ шабачки Лаврентије са овдашњим свештенством, а на скупу су говорили професор др Мирко Керкез, председник научног већа СКАНУ, који је подсетио на дело храбре Дарје и рекао да СКАНУ заједно са српским народом са обе стране Дрине подиже овај споменик посвећен храброј Рускињи како бисмо сачували успомену на њу”. Почасни члан академије аутор споменика Мирковић оценио је да је овај споменик сведочанство јуначког дела милосрдне сестре, која је дошла из братске, царске Русије, оно је доказ и бесмртности јунака, душе ове храбре жене која ће  са овог места вечно сведочити о вишевековној чврстој духовној братској вези рускога и српскога народа. Поздрављајући скуп градоначелник Видоје Петровић рекао је да је ово споменик части и захвалности Дарји Александровној за оно што је учинила на легендарном Гучеву пре више од једнога века као и да, на велики празник Видовдан, шаљемо поруку да су Србија и Русија одувек имале велико и верно пријатељство.

– Српско-руско пријатељство стварано је у најтежим тренуцима историје, у времену када је на овим просторима вођена ”Битка изнад облака. Окупили смо се да у духу српске традиције, српско-руског пријатељства укажемо велику част, братској Русији, част Дарји Александровној која је погинула видајући ране српским јунацима. Ово што данас чинимо на стогодишњицу завршетка великог рата споменик је части  и захвалности храброј Дарји – казао је он.

Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин због заузетости није дошао, а његове поздраве пренео је аташе за културу у Амбасади Русије у Србији Александар Конанихин који је рекао да осећа дубоку захвалност што сећање на руског хероја траје”.

– Руси и Русија као држава спасли су од уништавања више народа. Нажалост, и неке ваше комшије, али и удаљеније земље покушавају у својој историји да униште сваки траг везан за Русе. Срби нису то радили. Овде где спавају наши хероји имате стално сећање и искрену тугу за њима. Често обилазим вашу земљу у којој има више наших гробова и увек видим пажњу и љубав према овим људима који су дали своје животе за слободу Србије. Наша захвалност Вама због тога је до неба. Увек ћемо бити заједно, ми нисмо само браћа по крви и по вери, ми смо браћа и по духу. Изгубили смо више битака, али нисмо изгубили наш дух – казао је он и додао да нигде више у Европи не види таквих јуначких народа као што су Срби и Руси.

Милосрдна сестра Дарја, рођена 1888. године у Петрограду, стигла је у Србију најпре до Ваљева одакле је у септембру 1914. отишла на прву линију фронта. Била је болничарка Дринске дивизије другог позива и приликом тешких борби код Куровића колибе, до тада невиђеном одважношћу, превијала је рањене српске војнике. Забележено је да је само у једном дану превила више од стотину рањених. После борби на Дрини, са Дринском дивизијом одлази на Гучево где су биле најтеже и најкрвавије битке. Најжешће је било на коти 708. на Еминовим водама где је и погинула помажући српским рањеним борцима. 

У склопу традиционалне манифестације Видовданска лоза данас је одржана и свечана седница СКАНУ у Вуковом дому културе на којој су бројним појединцима и колективима уручене награде. 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )