ЛИЧНИ ПРАТИЛАЦ ДЕТЕТА – Обухваћена 23 корисника

ЛИЧНИ ПРАТИЛАЦ ДЕТЕТА – Обухваћена 23 корисника

Од 1. септембра у Лозници ће заживети услуга лични пратилац детета којом ће бити обухваћена 23 корисника а трајаће седам месеци. Намењена је деци која имају сметње у психофизичком развоју и којима је потребна одређена врста подршке

Од уторка, 19. јуна, када је потписан уговор, Друштво за церебралну и дечију парализу „Ивањица“ је овлашћени пружалац услуге лични пратилац детета у Лозници. „Ивањица“  је лиценцирани пружалац услуге лични пратилац детета и услуге дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју у више општина и градова у Србији. Једна од активности које спроводе стручни радници Друштва је и обука личних пратилаца по акредитованом програму према којем је до сада обучено више од две хиљаде људи на нивоу Републике.

Према речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења друштвених делатности,  услуга почиње са применом од дана потписивања уговора, а непосредани рад са корисницима и праћење, започеће 1. септембра. До тада ће се радити припрема, процена корисника, обуке запослених, протоколи са образовним установама, уговори са родитељима корисника. Услугом ће бити обухваћена 23 корисника, а биће ангажовано ангажовано двадесет личних пратилаца, по један стручни радник и кординатор услуге.

– У кординацији са градском управом и Службом за друштвене делатности биће одабрано 30 лица која ће завршити акредитовану обуку и они ће у складу са потребама бити ангажовани на пружању услуге. Наравно, сви ангажовани лични пратиоци ће бити из  Лознице. У току су консултације са лозничким Центром за социјални рад око подношења захтева за остваривање права на услугу Друштва „Ивањица“ јер је Центар по Закону о социјалној зашити у обавези да процени и донесе решење за сваког корисника на основу мишљења комисије о остваривању права на услугу. Анализом података о потенцијалним корисницима утврђено је да  пет корисника похађа средњу школу, један припремни предшколски програм док остали корисници похађају основну школу и имају теже облике сметњи, односно, инвалидности – истиче Глишић Матићева. 

Град Лозница има усвојен правилник о пружању услуге лични пратилац детета и јасно дефинисане услове за остваривање права на услугу лични пратилац детета, што ће олакшати њену примену на терену.

– Услуга лични пратилац трајаће седам месеци и намењена је деци која имају сметње у психофизичком развоју и којима је потребна одређена врста подршке. То подразумева да  ће лични пратиоци, односно дефектолози или сертификовани лични пратиоци који су прошли обуку, бити са дететом два до четири сата дневно и помагати му. Активности личног пратиоца детета, планирају се и реализују у складу са индивидуалним потребама детета  – каже Тања Глишић Матић.

Она истиче да је по правилнику о ближим условима и стадардима за пружање услуга социјалне заштите јасно дефинисана услуга личног пратиоца. Према правилнику он је доступан детету са инвалидитетом, односно са сметњама у развоју, коме је потребна подршка за задовољавање основних потреба у свакодневном животу, кретања, одржавања личне хигијене, храњења, облачења и комуникације са другима, под условом да је укључено у васпитно-образовну установу, односно школу, до краја редовног школовања, укључујући и завршетак средње школе.

– Сврха ангажовања личног пратиоца је пружање детету одговарајуће индивидуалне практичне подршке ради укључивања у редовно школовање и активности у заједници, ради успостављања што већег нивоа самосталности – наглашава Глишић Матићева.

В. М.

Фото: Б. Лучић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )