РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРУГЕ ШАБАЦ-ЛОЗНИЦА –  Путовање шинама пре рока

РЕКОНСТРУКЦИЈА ПРУГЕ ШАБАЦ-ЛОЗНИЦА –  Путовање шинама пре рока

Радови на реконструкцији пруге Шабац-Лозница, започети 28. марта ове године,  одвијају се много брже него што је предвиђено и биће завршени доста пре првог септембра, односно 150 дана колико је планирано да трају. То је данас рекао Ненад Станисављевић из ’’Инфраструктуре железница Србије’’ који је са градоначелником Видојем Петровић и његовим сарадницима обишао радове на прузи и згради железничке станице у Лозници.

–  Реконструкција 24 километра пруге Шабац-Лозница, на две деонице, Петловача–Лешница и Лозница-Горња Ковиљача, можемо сад већ са сигурношћу рећи биће завршена много раније. У оквиру целокупне реконструкције пруге пре петнаестак дана су започети радови и на реконструкцији зграде железничке станице у Лозници, треба да буде завршена почетком јула, а том послу се приступило пошто ће после тринаест година поново бити успостављен путнички железнички саобраћај између Шапца и Лознице. ’’Инфраструктура Железнице Србије’’ за реконструкцију целе пруге издваја око 360 милиона динара, а обнову станичне зграде у Лозници око два и по милиона динара, а ове радове финансира из сопствених прихода. Иначе, радови на прузи одвијају се дању. а током ноћи прекидају и тада се прошушта теретни железнички саобраћај – казао је он.

Према његовим речима, цене превоза биће утврђене када линија буде успостављена, али је у сваком случају железнички увек јефтини од свих других видова превоза, а потрудиће се да и квалитетом услуга буде много конкурентнији у односу на све друге. Реконструисаном пругом неће, као некада ићи шинобуси који су одрадили своје, него ће, каже Станисављевић овде готово сигурно бити уведене нове гарнитуре, нови дизел-моторни возови набављени из руског кредита, намењени за пруге које нису електрифициране, и већ су се успешно показали широм Србије.

Градоначелник Петровић похвалио је извођаче радова који раде упркос временским условима који нису баш најоптималнији и оценио да је и овај посао део договора постигнутог приликом последње посете председника Србије Лозници.

–  Држава са стањем у привреди које је свакога дана све боље, са стабилизованим јавним финансијама свакако да сада може много више да инвестира у све оно што ће живот грађана учинити пристојнијим, где ће свако место, па и саму Србију учинити бољим местом за живот. Свако овде ради свој посао професионално и то јесте суштина да се свако професионално односи према послу, рад, резултати и одговорност то је суштина. Радујем што ћемо пре првог септембра имати завршене радове што је у прошости била ретка пракса, али полако подижемо ниво односа према послу, квалитету и роковима – казао је Петровић.

Реконструкција пруге од Лознице до Брасине биће завршена првог септембра, како је и планирано, а уоквиру тога посла урађено и рефлекторско осветљење станице у Брасини.

Ова пруга урађена је 1950. и до сада на њој није било значајнијих санација због чега је просечна брзина возова била десет километара на сат. Због лошег стања колосека догодио се велики број исклизнућа возова, само у 2015. било их је десет, а путничког саобраћа нема већ готово деценију и по. Колико је ова пруга важна недавно је истакао Мирољуб Јевтић, в. д. генералног директора “Инфраструктуре Железница Србије”, који је рекао да њоме прође робе за Босну колико и пругом за Хрватску као и да ће путнички саобраћај кренути поново почетком августа, а не првог септембра, како је раније било  планирано. 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )