У Вуковом дому културе – ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА

У Вуковом дому културе – ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА

Дан града 16. јун Лозница је обележила данашњом свечном академијом у Вуковом дому културе у присуству бројних угледних званица из политичког, привредног и културног живота града, суседних општина и Србије. На данашњи дан 1866. године Лозница је постала варошица у слободној Кнежевини Србији, кнеза Михаила Обреновића, а од тада су прошле 152 године. У послератној индустријализацији земље, убрзан је њен развој, онда су деведесете године донела неизвесност Лозничанима, да би у 21. век  ушли пуни наде и нове енергије коју су брзо изгубили. Лозница је поново била запуштена и заборављена, мала варошица на западу Србије. Тада се појавила нова енергија и људи који се нису плашили изазова. Њихов слоган је био За Лозницу има наде и уз пуно рада, али и подршке читавог Јадра, Лозница је променила своје лице, речено је на почетку свечаности.

Градоначелник Видоје Петровић подсетио је на почетку обраћања да су  Јадрани и Лозничани увек када је требало били на бранику отаџбине и безброј пута показали колико је пространо њихово срце и зашто је Лозница у правом смислу речи отворен град. Подсетио је и да је Лозницу октобра 2004. затекао у групи десет девастираних, најнеразвијенијих локалних самоуправа и да је све ове године веровао да она може постати боље место за живот ако се упорно и поштено, ради свакодневно.

– Много тога урађено је до сада. Лозница је од паланке, постала град, ново лице Лознице то и потврђује. У овом послу, својеврсној мисији, уз нас су увек били наши суграђани, а последњих година, уз помоћ државе, реализују се пројекти који превазилазе оквире Лознице, покривају потребе овога дела западне Србије, а могу рећи и источног дела Републике Српске. У току је израда студије и пројектне документације за брзи пут са четири траке Лозница-Шабац, радови треба да почну у првој половини наредне године и да се заврше до краја 2020, а њихова вредност је око 120 милиона евра. У току је реконструкција пруге Зворник-Лозница-Шабац и железничке станице у Лозници, вредност радова је 360 милиона динара, док ће за унапређење енергетске инфраструктуре и потребе домаћих и страних компанија бити уложено око 850 милиона динара. Јуче су почели радови на проширењу капацитета за 150 нових места у ПУ Бамби вредни 63 милиона динара, следеће недеље почиње реконсрукција Улице Светог Саве (81,5), ових дана биће расписана јавна набавка за реконструкцију интерног, грудног и Одељења психијатрије лозничке болнице вредну око 400 милиона динара и изградњу болничке топлане (125) У Бањи се већ ради реконструкција Кур-салона (197), а до краја године биће урађен пут који је повезује са магистраним путем (41) – казао је он наводећи и вишемилионска улагања у комуналну и путну инфраструктуру, подршку наталитету, образовању, пољопривреди, спорту и истакао посебно скори долазак страних инвеститора.

– Најважнији је долазак две велике стране компаније које ће упослити по 1.500 радника, укупна вредност ове две инвестиције је око сто милиона евра. Ту је и компанија Рио-Тинто чија се инвестиција предвиђа на око милијарду долара. Ово је све резултат рада локалне самоуправе, вођене политиком СНС уз подршку коалиционих партнера,  председника Србије и владе. Могу да поручим да ће Лозница ускоро бити у групи од десет најбогатијих градова Србије. Све ово ме уверава да оваква јака, привредно све јача и развијенија Лозница може да иде даље. Чини ми се да је ништа више на том путу не може зауставити. Моја порука је – окренимо се будућности, гледајмо у сутра, нека време у коме смо гинули за Србију остане иза нас, хајде да у миру и слози живимо и радимо за Србију – казао је Петровић.

Обележавању Дана града присуствовали су генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, министар за рад, борачка и социјалних питања  Зоран Ђорђевић, представници министарстава грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, трговине, туризма и телекомуникација, заштиту животне средине, просвете, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, амбасадор  Републике Индонезије Хари Кандоу, представници Сталне конференције градова и општина, градоначелници и председници градова и општина Бијељина, Сомбор, Мали Зворник, Крупањ, Љубовија, Осечина, Владимирци, Богатић, Лајковац, Коцељева, Угљевик, Лучани, МУП-а, Војске Србије, БИА, правосуђа из Лознице и Шапца, Компаније Рио Тинто,  Завода за јавно здравље, Вукове задужбине, Епархије шабачке, Црквене општине лозничке, лознички привредници, представници политичких партија, народни посланици, одборници и представници медија.

После уручивања градских награда, повеља и плакета, признање почасни грађанин Лознице добио је председник Србије Александар Вучић. У културно-уметничком програму изведен је сценски комад Слобода је сванула по тексту професора Зорана Тошића у реализацији Марка Станића у којем су наступили глумци Гојко Балетић, Ненад Ћирић, Лепомир Ивковић, Тихомир Арсић и оперски певач Оливер Њего и хор Удружења ”Хорови међу фрескама. Комад је посвећен јубилеју – стогодишњици завршетка Првог светског рата у којем су учествовали и Момчило Гаврић из Трбушнице најмлађи војник Великог рата, као и Дарја Александровна Коробкина, руска болничарка која је погинула 2. новембра 1914. на Гучеву .             

Награђени

Повељу, највише признање града, добили су Владимир Митрић, новинар Вечерњих новости, Фабрика кондиторских производа Нели” д. о. о. Лозница, коју је основао Митар Обрадовић, и Здравко Савановић, параолимпијски репрезентативац Србије у стрељаштву, учесник Параолимпијских игара у Рио де Жанеиру и Светског првенства у Јужној Кореји где је појединачно освојио 9. место, а екипно златну медаљу. Овогодишњи  добитници плакета града Лознице су Ана Јоковић, потпредседница Кошаркашког савеза Србије, професор др Војислав Филиповић, више од 20 година директор Регионалног центра за таленте у Лозници, пчелар Зоран Ђурић из Корените, Драгиша Тројанчевић, аутор нових симбола града Лознице, заставе и грба, Никола Аврамовић, пијаниста, Пољопривредна саветодавна и стручна служба „Пољо-савет“, Жељко Васиљевић, тренер кошаркашког клуба „Лозница“, Влада Племић, Сектор за ванредне ситуације из ватрогасно-спасилачке јединице у Лозници, др Зорица Станимировић, ванредни професор на Математичком факултету Универзитета у Београду, и Момчило Петровић, професор физичке културе, мајстор каратеа шести дан.

Дан Лознице 

Хатишерифом из 1833. године Лозница се поново нашла у саставу Србије. После три деценије, 16. јуна 1866. од турске касабе постаје варошица и то је датум који се од 2002. обележава као њен рођендан. Одлуком Скупштине Србије Лозница је 29. децембра 2007. добила статус града.

T.M.C

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )