НА МЕЂУНАРОДНОЈ ОЛИМПИЈАДИ У МЕНТАЛНОМ РАЧУНАЊУ – Бронзана медаља за Теу

НА МЕЂУНАРОДНОЈ ОЛИМПИЈАДИ У МЕНТАЛНОМ РАЧУНАЊУ – Бронзана медаља за Теу

 

Међународна олимпијада у менталном рачунању одржана је у недељу у београдском Центру ”Сава” уз учешће 1.200 такмичара узраста од пет до 12 година из петнаестак европских земаља. Међу учесницима из Србије, бивших југословенских република, Швајцарске, Русије, Украјине, Мађарске… било је и једанаесторо малишана из Лознице, а осмогодишња Теа Марковић остварила је велики успех, заузела је треће место у конкуренцији својих вршњака и годину дана млађе деце. Теа је члан лозничке школице ”Малац генијалац”, а иначе, похађа ОШ ”Јован Цвијић”.

Предавач у школици ”Малац генијалац” Ђорђе Мирковић каже да је и осталих десет такмичара из Лознице остварило висок пласман, али је Теа једина успела да освоји медаљу.

– Такмичење се састоји од писменог дела, рада на абакусу, и усменог, односно менталног где такмичари морају брзо да израчунају тачан резултат, без употребе било каквих помагала, дакле  искључиво напамет, а бројеви се на великом платну смењују изузетно великом брзином – три броја у секунди. Овај Теин успех круна је нашег досадашњег рада – каже Мирковић.

У раду са децом користи се абакус – древна јапанска рачунаљка помоћу које се развија низ вештина, поспешују се пажња, концентрација, аналитичко и логичко размишљање, све оно што је све мање присутно у данашње време када мобилни телефон постаје ”паметнији” од нас.

Деца из Србије недавно су на Европском првенству освојила пет медаља, што је потврда доброг рада, а београдску Олимпијаду у менталном рачунању организовала је школица ”Малац генијалац” из главног града.

Н. Т.

Фото ”Малац генијалац”

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )