ОДГОВОР АГЕНЦИЈЕ ЗА ЛИЦЕНЦИРАЊЕ СТЕЧАЈНИХ УПРАВНИКА – Садржај буради и даље непознат

ОДГОВОР АГЕНЦИЈЕ ЗА ЛИЦЕНЦИРАЊЕ СТЕЧАЈНИХ УПРАВНИКА – Садржај буради и даље непознат

Према нашим сазнањима до сада није утврђена садржина буради, одговорила је прекјуче Агенција за лиценцирање стечајних управника на питање ЛН да ли се испитано шта се налазило у бурету које је екплодирало 24. априла приликом пожара у “Вискози”.

Како наводи АСЛУ, решењем Министарства заштите животне средине, Сектора за надзор и предострожност у животној средини, од 26. априла наређено је предузећу “Лозофан”, у стечају, да преко овлашћеног правног лица обави испитивање отпада. Стечајни дужник није могао поступити по том решењу јер “нема новчаних средстава за наведено испитивање”. АСЛУ је потврдила да се  бурад са неиспитаним отпадом нису налазила у погонима стечајног дужника, јер он не поседује опасне материје, нити било какву покретну имовину, па постоји сумња да су  донета од стране неовлашћених лица и без сагласности стечајног управника. Због тога је стечајни управник три дана после инцидента  поднео кривичне пријаве против НН лица  МУП-у, полицијској станици у Лозници и ОЈТ Лозница. Како је наведено у пријави приликом паљења комуналног отпада у  “Лозофану” дошло је до запаљења два бурета, а на истом месту су још четири од око 200 литара у којима се налази непознат садржај. У извештају републичког инспектора за заштиту животне средине наводи се да су од шест металних буради два експлодирала, а остала су неоштећена као и да врста отпада није могла да се утврди, али се на основу “органолептичког увида ради олепку или смоли”. Два дана после пожара наређено је “Лозофану” да у року од седам дана утврди порекло, састав и карактеристике отпада, а за месец дана сав отпад преда овлашћеном лицу за урављање отпадом ако није умогућности да организује поступање са њим у складу да законом.

Од инцидента у “Вискози” прошло је месец и по дана, али званичне информације шта се налази у буретима и ко их је ту оставио нема.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )