У ОБДАНИШТУ ”ПЧЕЛИЦА” – Цветна палета у дворишту

У ОБДАНИШТУ ”ПЧЕЛИЦА” – Цветна палета у дворишту

 

Лозничко Удружење жена ”Александрина”, у оквиру пројекта ”Приче из мог дворишта” уредило је данас, поводом Дана заштите животне средине, део дворишта Обданишта ”Пчелица”, а у наредном периоду биће обојене клупе и летњиковац. Према речима Јадранке Баранац, председнице ”Александрине”, ова активност спроведена је у оквиру програма јавних радова Националне службе запошљавања.

– Направили смо сликарску палету од цвећа и зеленила са жељом да уредимо један кутак овог дворишта у којем се деца играју и да им помогнемо да од малих ногу почну да негују свест о важности очувања животне средине. Ове године на јавним радовима имамо ангажовану једну особу са инвалидитетом, а пројекат ће трајати четири месеца и поред уређења клупа и летњиковца приредићемо и неколико радионица за децу – каже Баранац додајући да ”Александрина” у спровођењу пројекта има велику подршку КЈП ”Наш дом”.

Цветна палета још није била потпуно завршена када су малишани из ”Пчелице” изашли у двориште, али им то није сметало да се обрадују и затраже да помогну раднику ”Нашег дома” у сађењу цвећа. Главна васпитачица Душка Вујић каже да деца у обданишту кроз разне активности уче о очувању природе.

– Захвални смо ”Александрини” на уређењу овог дела дворишта, а позивам наше комшије и децу из града да се потруде да ово цвеће чувају онако како ћемо га и ми чувати – каже Вујићева.

Стручни сарадник за уређење и одржавање зелених површина у КЈП ”Наш дом” Бранко Милошевић каже да значај зеленила у граду изузетно велики и да је ово јавно предузеће радо изашло у сусрет и обезбедило материјал и радну снагу за прављење цветне палете.

– Довољно је рећи да, према истраживањима, правилна расподела зеленила у једном градском парку може у том делу града снизити температуру током летњих жега за од седам до десет степени. Већ из тог податка видимо колико је зеленило битно, а оно ублажава и све друге екстреме могуће на подручју једног града. ”Наш дом” ће увек подржати овакве акције, а овој деци можемо пожелети да уз ову палету боја и своју будућност обоје што лепшим бојама – каже Милошевић.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )