КРАЈЕМ МАЈА У ЛОЗНИЦИ – Почела  обнова железничке станице

КРАЈЕМ МАЈА У ЛОЗНИЦИ – Почела  обнова железничке станице

Обијањем малтера са спољних зидова, крајем маја започели су радови на обнови железничке станице у Лозници која би, после скоро деценију и по паузе, ускоро поново требало да прими путнике. Скеле око зграде, која је минулих деценија поприлично оронула, потврда су најава да ће осим реконструкције пруге кроз Лозницу, која је поприлично поодмакла,  бити сређена и станична зграда.

Зграда железничке станице изграђена је средином прошлог века и железничари, који у њој раде дуже од три деценије, кажу да није ни било значајнијих радова осим што су они сами поправљали шта су могли и одржавали део објекта у коме бораве. Станичну зграду која је под заштитом државе, минулих година поприлично је начео зуб времена, оштећена је фасада, поломљени прозори, а чекаоница је закатанчена чекала боље дане. Део у коме раде железничари у знатно је бољем стању. Сада су коначно стигли мајстори па би после њиховог посла овде поново требало да се сачекују возови, купују карте и сударају путне торбе и ужурбани путници. У року од тридесет дана предвиђено је да буду урађени фасада, кров, лимарски радови и уреди чекаоница.

Иначе, радови на реконструкцији две деонице железничке пруге између Шапца и Брасине, Петловача-Лешница и Лозница-Горња Ковиљача, укупне дужине 24 километара, почели су крајем марта, чиме ће се створити услови да поново буде успостављен путнички саобраћај између Шапца и Лознице. Како је тада најављено, у оквиру ових радова биће постављено рефлекторско осветљење у станици Брасина,  реконструисана станица у Лозници, а у Мајуру постављено ново стајалиште. Сви ови радови износиће око пола милијарде динара, а брзина возова после реконструкције две деонице биће 80 километара на час, а сада је десет. Ова пруга од пуштања у саобраћај пре седам деценија није реконструисана. Колико је ова пруга важна, ових дана је говорио Мирољуб Јевтић, в. д. генералног директора “Инфраструктуре железница Србије”, који је, како преноси Политика, рекао да њоме прође робе за Босну колико и пругом за Хрватску. Ту је воз 24 километра прелазио за два и по  сата, смело је да се товари у вагоне свега 16 тона по осовини, само у 2015. години десет пута је исклизнуо из шина. Рекао је и да ће путнички саобраћај кренути поново почетком августа, а не првог септембра, како је било раније планирано.

Први пут воз је у Лозницу  стигао почетком јуна 1910. године пругом уског колосека од 76 сантиметара Шабац-Лозница. Трасирана је 1907, а њена изградња почела је годину дана касније у дужини од  56,9 километара. Забележено је да се  воз на овој релацији кретао брзином од 20 километара на сат. Последњи путнички превоз на лозничкој станици био је средином септембра 2004. и од тада нема путничког саобраћаја.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )