СВЕТСКИ ДАН  БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА – Изаберите здравље, а не дуван

СВЕТСКИ ДАН  БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА – Изаберите здравље, а не дуван

Мерењем крвног притиска и давањем савета за одвикавање од пушења Служба поливалентне патронаже и Превентивног цента, у оквиру којег ради Саветовалиште за одвикавање од пушења лозничког Дома здравља, обележили су данас (31. мај) Светски дан без дуванског дима. Тема овогодишње кампање, чији је слоган „Изаберите здравље, а не дуван“, су болести срца и крвних судова и њихова повезаност са коришћењем дувана. Према речима др Дарка Тешмановића, начелника Службе поливалентне патронаже, пушење се обично повезује са болестима дисајних путева и плућа, а мање се зна да дуван утиче и на срце и крвне судове и  да је други по реду узрочник оштећења ових органа после високог крвног притиска.

 – У диму цигарете има око четири хиљаде хемијски активних материја, за 250 је доказано штетно дејство, а за 50 канцерогено, тако да су штете од дувана и дуванских производа велике и то не само за пушаче него и за особе у њиховој околини. Истрживања показују да је шанса за развој срчаних обољења и крвних судова и код особа који нису пушачи, већ су изложени дуванском диму већа за 30 одсто. Саветујем грађане који користе цигарете да бар покушају да не пуше у затвореним просторима где су други чланови породице или где су млади. Тиме директно оштећују њихово здравље, а млађима показују да је пушење уобичајена навика и онда ћемо имати и више младих пушача почетника – истиче Тешмановић.

Према истраживањима „Батута“, у Србији  има око два и по милиона  пушача што је веома велики проценат у односу на укупан број становника. 

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )