НА ДИВЉОЈ ДЕПОНИЈИ НА ЈАРЦАНУ – Три хиљаде кубика отпада

НА ДИВЉОЈ ДЕПОНИЈИ НА ЈАРЦАНУ – Три хиљаде кубика отпада

На месту дивље депоније постављена табла са натписом “Забрањено бацаме смећа”, а када ће бити уклоњена гомила отпада, није за сада познато. Мора се видети ко може да обезбеди новац да се ради на сталном уклањању дивљих депонија које су проблем не само у нашој средини,  него по Србији, каже Јанко Алексић, директор КЈП “Наш дом”

Према налогу надлежне инспекције, на месту дивље депоније на Јарцану, лево од прихватилишта за псе, дуж земљаног пута ка Дрини,  КЈП “Наш дом” поставило је таблу са натписом “Забрањено бацање смећа”. То је први конкретан корак у решавању овог еколошког проблема, а када ће отпад, од намештаја, шута, трулог воћа до животињских изнутрица и костију, одатле бити и уклоњен, за сада се не зна.

Жељко Радовић,  начелник Одељења за инспекцијске послове Града Лознице, рекао је после пријаве грађана да постоји ова депонија да такве појаве неће бити толерисане, а како каже, у међувремену су имали једну пријаву због одлагања отпада на недозвољеном месту.

– Имали смо једну дојаву и комуналну инспекција и комунална полиција су реаговале. Никога нису затекли на лицу места, али имају индиција ко је бацао отпад, а реч је о особи која је због тога већ била кажњавана.  Људи који тамо живе хоће да сарађују јер им је у интересу да имају чисту околину. Уклањање дивље депоније није једноставно, потребни су новац и одговарајуће техничко и финансијско решење.  Разговараћемо са КЈП “Наш дом” да видимо шта можемо урадити да уклонимо тај отпад, за сада немамо прецизирано када би то могло бити, али покушаћемо да буде што пре. Углавном, појачан је инспекцијски надзор, стање прате и радници у азилу као и мештани са тог подручја који желе да ту буде чисто – каже он.

Према његовим речима, за одлагање отпада где му није месту предвиђена је прекршајна казна од десет хиљада динара, с тим што, уколико починилац прекршаја прихвати одговорност, може да плати половину суме у року од осам дана. Како су комунална инспекција и комунална полиција прецизирале прошле седмице, на потезу Ковачевац, лево од прихватилишта за псе уз земљани пут ка Брањеву, “у дужини од око 800 метара, са обе стране пута има више депонија смећа различитог порекла (шут, земља, различите врсте амбалаже, стари намештај, труло воће и поврће, отпад животињског порекла и друге врсте отпада)”. У извештају комунална полиција наводи да је патрола обишла цео терен поред азила па до Дрине и уочила много мањих и већих депонија углавном од отпада животињског порекла. Проблем је како то све почистити јер тај посао није мали, а потребно је ангажовати људство и механизацију  бар неколико  дана.

– Инспекција је наложила да поставимо табле на Јарцану да ту није дозвољено бацање отпада што смо урадили. Уклањање те дивље депоније свакако је посао који ћемо обавити, међутим, ту се, процена је, налази око три хиљаде кубика отпада. Мора се видети ко може да обезбеди новац за тај посао и да се ради на сталном, озбиљном уклањању дивљих деонија које су проблем не само у нашој средини, него по Србији. Иначе, радимо мапу дивљих депонија и имаћемо је врло брзо – каже Јанко Алексић, директор “Нашег дома” и подсећа да је основни посао предузећа изношење комуналног отпада и да је оно спремно да сваке суботе  уклања отпад из средина одакле их грађани позову.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )