КОНКУРС МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ – Новац добиле и две школе у Лозници

КОНКУРС МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ – Новац добиле и две школе у Лозници

ОШ „Анта Богићевић“ и „Доситеј Обрадовић“ добиле су ових дана по милион и по динара за пројекте којима су конкурисале код Министарства правде. У питању су промена подова и побољшање енергетске ефикасности 

На конкурсу који је расписало Министарство правде за доделу средстава по основу опортунитета, односно одлагања кривичног гоњења, на којем је било пријављено 1.336 пројеката,  зелено светло добили су пројекти две основне школе из Лознице, „Анта Богићевић“ и „Доситеј Обрадовић“. Комисија Министарства правде коју су чинили представници  тужилаштва, министарстава здравља, просвете, културе, рада и правде, ове године је предложила је да 445 милиона динара буде распоређено на 130 корисника. Изабрани су пројекти чијом ће реализацијом бити обновљена инфраструктура школа и вртића, набављена школска опрема, као и недостајућа санитетска возила и медицинска опрема, побољшани капацитети установа културе и установа социјалне заштите и пружена подршка особама са инвалидитетом.  Пројекат ОШ „Анта Богићевић“  односи се на адаптацију винфлекс подова у комплетној старој школској згради за шта је школи одобрено 3,77 милиона динара. Према речима директорке Весне Панић, радови ће бити обављани током летњег распуста у одређеним роковима.

„Побољшање енергетске ефикасности заменом металних застакљених преграда и улазних врата вратима од шестокоморних пвц профила и израда кровне конструкције на делу равног крова изнад улаза“ – назив је пројекта ОШ „Доситеј Обрадовић” за који је добила милион и по динара. Ова школа је и од Министарства просвете добила милион и по динара за опремање кабинета и постављаме видеонадзора.

На претходна два конкурса, Министарство правде укупно је доделило 703 милиона динара за 165 корисника, међу којима су махом биле школе, центри за социјални рад, домови здравља, болнице, домови за старе, геронтолошки центри, сигурне куће, установе културе, манастири…

Да подсетимо, одлагање кривичног гоњења које је прописано Законом о кривичном поступку  представља институт одлагања кривичног гоњења за одређена кривична дела за које је прописана новчана казна или казна затвора до пет година. Министарство правде је 2014. покренуло измене Закона о кривичном поступку по којима се сва средства од опортунитета „сливају“ на један рачун, а затим расписује јавни конкурс за њихову доделу. Пројекти морају бити од јавног интереса и постоји строга контрола трошења средстава.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )