СРЕДЊА ЕКОНОМСКА ШКОЛА У ЛОЗНИЦИ – Нови простор за децу са тешкоћама у развоју

СРЕДЊА ЕКОНОМСКА ШКОЛА У ЛОЗНИЦИ – Нови простор за децу са тешкоћама у развоју

У Средњој економској школи комплетно је обновљена учионица за децу са тешкоћама у развоју која се образују за занимање сервер. Локална самоуправа за ове намене издвојила је из буџета 300 хиљада динара

– Током претходних месеци потпуно је реновиран простор за децу са тешкоћама у развоју, набављен је нови намештај, опрема, рачунар, интернет, играчке, дидактички материјал… Они у оквиру школе имају праксу, бесплатну ужину,  превоз,  уџбенике и бесплатни санитарни преглед. Професори који им предају бирају се по посебном сензибилитету и прилагођавају се њиховим могућностима. Родитељи могу да дођу код нас да се информишу како би што већи број деце наставио школовање. Врло често се дешава да после завршене основне школе, деца, која би по својим капацитетима могла да наставе школовање, остају код куће и прекидају готово сваку социјалну комуникацију, осим са члановима породице. Они овде нису нису изоловани, имају праксу са осталом децом, друже се по ходницима и никада нису имали проблема са осталим ученицима – каже психолошкиња Александра Гајић.

Према речима Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника Лознице, у локалној самоуправи настоје да се, према могућностима буџета, опреме школе и поправе услови за рад ученика и наставника, а посебна пажња посвећује се деци са потешкоћама у развоју и њиховим родитељима.

– Ове године имаћемо личне пратиоце за децу са сметњама у развоју чије су потребе исте као и потребе све друге деце. Финансирамо и боравак деце са сметњама у развоју у Дневном боравку „Сунце“ за који се годишње издваја од два до три и по милиона динара – истиче Ђокић.

Поред Средње Економске школе у Лозници постоје и четири основне школе у којима се тренутно образује  укупно двадесет и троје деце са сметњама у развоју.

В. М.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )