ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ ПРЕМА ДРИНИ – Осамсто метара смрада

ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ ПРЕМА ДРИНИ – Осамсто метара смрада

На Јарцану, поред пута који води до реке Дрине  налазе се дивље депоније, на којима има буквално свега и свачега, од намештаја, трулог воћа до отпада животињског порекла. Жељко Радовић,  начелник Одељења за инспекцијске послове Града Лознице најављује чешће контроле на том месту

Ко из правца града стигне од прихватилишта за напуштене животиње па скрене лево, нека нипошто не отвара прозоре на аутомобилу, пролазак се, нарочито, не препоручује пешке и на бициклу, иначе ризикује да се угуши од смрада. Тик поред пута који води до реке Дрине налазе се дивље депоније, на којима има буквално свега и свачега.

У трави, растињу, налазе се бачене гомиле шута, земље, трулог воћа, са све гајбицама, коже, животињске изнутрице, кости крупне стоке, лобања краве, картон и папири су ваљда ”нормална” појава. Тако то стоји истоварено поред пута, да трули, смрди, распада се, загађује животну средину. Ко је то истоварио не зна се, али је јасно да је неко коме није стало до средине у којој живи, ко мисли да ако изнутрице и кости побаца који километар од куће то нема везе са њим, смрдеће ту поред туђе њиве, недалеко од реке и неће њега угрожавати. Наравно и осим утрошеног горива и времена неће га ништа ни коштати. На једном месту је у гомили костију остала и ушна маркица као траг што су надлежни и искористили да утврде порекло животиње. Осим ЛН на ову дивљу депонију указали су ове седмице и поједини грађани па су на лице места изашле комунална инспекција, комунална полиција и запослени у сектору “Хигијене” КЈП “Наш дом”. Утврђено је да на потесу Ковачевац, лево од прихватилишта за псе уз земљани пут ка Брањеву, “у дужини од око 800 метара, са обе стране пута има више депонија смећа различитог порекла (шут, земља, различите врсте амбалаже, стари намештај, труло воће и поврће, отпад животињског порекла и друге врсте отпада)”. На две депоније отпада животињског порекла нађене су ушне маркице и после провере у Ветеринарској станици Лозница утврђено је да су последњи власници стоке са територије Шапца, а да је она продата у Рашку и Босну. (Како ли је само доспела овде ?!). Мада на прихватилишту за псе постоје камере оне не могу јасно да сниме бројеве са таблица возила која довозе отпад па је наложено радницима азила да бележе бројеве, време и датум када уоче возила са отпадом, како би комунална инспекција могла реаговати. У извештају комунална полиција наводи да је патрола обишла цео терен поред азила па до реке Дрине и уочила много мањих и већих депонија углавном од отпада животињског порекла, у великим количинама, што, наводи се, “јасно указује да то довлаче људи који држе месаре, јер је комунална полиција и раније на лицу места затекла лице како одлаже животињски отпад на тој локацији”. Прекршајни суд је то лице казнио са десет хиљада динара, наводи се у извештају комуналне полиције која ће у наредном периоду чешће обилазити тај терен. Жељко Радовић,  начелник Одељења за инспекцијске послове, комуналну полицију и ванредне ситуације, каже ће овакве појаве бити санкционисане и неће се толерисати.

– Ово је превршило сваку меру и ових дана биће појачана контрола на тој локацији, али и другим местима. На локацији у близини прихватилишта су 14. маја излазили комунални инспектор  и комунална полиција и утврдили какво је стање на терену. Апелујемо на свест грађана да не бацају отпад мимо за то предвиђених места, да не стварају  дивље депоније, да поштују еколошки ред – каже он и додаје да је разговарано са КЈП “Наш дом”  о уклањању ових дивљих депонија.

Пракса је, нажалост, показала да наш човек не реагује на апеле, молбе и слично, већ само када га “ребну” по xепу. Тако, да док надлежне инспекције не буду стално на терену, да откривају овакве појаве  и загађиваче кажњавају, призор, на који смо указали, неће бити усамљен случај.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )