ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ДО ЧЕТИРИ САТА – Интересовање пацијената стандардно

ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ ДО ЧЕТИРИ САТА – Интересовање пацијената стандардно

Општа болница и лознички Дом здравља почели су јутрос од осам сати девету туру бесплатних превентивних прегледа које је иницирало Министарство здравља. Према речима докторке Бранке Красавац и Милана Тодоровића, директора ових здравствених установа, одзив грађана је стандардан и интересовања за прегледе има. До 16 сати сви заинтересовани грађани, без обзира на то да ли имају здравствено осигурање, могу обавити интернистички, по потреби и кардиолошки преглед, анализу крви (холестерол и триглицериди) преконтролисати притисак, урадити ЕКГ или прегледати младеже код дерматолога.

– Добро смо организовани и зато на ходницима нема гужве, какве је било у почетку. Интересовања пацијената има и трудимо се да нико не оде кући непрегледан. Јутрос до десет сати обављено је педесетак лекарских прегледа, урађено 49 снимака ЕКГ, пет интернистичких прегледа и један кардиолошки, један ултразвук срца, педесетак лаболаторијских анализа и око 40 дерматолошких прегледа. Нажалост, откривена је и једна патологија, пацијент је упућен код кардиолога, а до сада није ни знао да постоје здравствени проблеми због којих је требало и раније да посети лекара – каже др Бранка Красавац, директорица Дома здравља.

И директор лозничке болнице указује на значај оваквих прегледа управо зато што многи пацијенти одлажу контролу здравља из различитих разлога.

– Уколико и једном пацијенту помогнемо на овај начин, уколико га на време упозоримо и укажемо на потребу озбиљних лекарских прегледа, онда је наш посао оправдан. Министарство здравља ће одлучити о даљој динамици оваквих акција и ми очекујемо да ће бесплатни превентивни прегледи бити настављени и даље – каже др Тодоровић.

Лекари саветују да пацијенти који желе да им се раде анализе крви дванаест сати пре доласка ништа не једу. Прегледи ће се обављати до 16 часова у амбулантама Дома здравља, улаз до Службе хитне помоћи.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )