У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Постојим и ја

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Постојим и ја

Реализација пројекта “Постојим и ја”, чији је циљ ефикасније и адекватније решавање проблема  у вези инклузије у образовни систем деце и младих са тешкоћама у развоју, почиње сутра у просторијама Омладинског центра. Финансира га Град Лозница, намењен је за 30 деце и младих, и траје пет месеци.

Према речима Драгане Лукић, дипломираног дефектолога и координатора пројекта који се реализује трећу годину заредом,  назив ’’Постојим и ја’’ треба да подстакне друштво да буде осетљивије за потребе ове деце.

– Крајњи циљ пројекта је бољи социјално-економски положај деце и младих, а самим тим и њихових породица. Специфични циљеви ових пројеката јесу додатна едукативна подршка деци која похађају школе и деци која су завршила школовање и упућена су само на породицу. Потом подршка деци и њиховим породицама кроз саветовалиште, уз ангажовање дефектолога-олигофренолога и дефектолога-логопеда, психолога по потреби, ради њихове што боље физичке, емоционалне и социјалне адаптације на школску и ваншколску средину са циљем да постану што самосталније и комплектније личности у оквирима својих могућности – рекла је она данас новинарима.

Пројекат се састоји од организовања саветовалишта које почиње да ради 18. маја, од 17:15 до 19 сати, у просторијама Омладинског центра, посета музејима, позоришту, биоскопу, маркетима једном месечно и организовања излета. Према речима Бојана Лучића, координатора Омладинског центра, пројекат се реализује у партнерству са Канцеларијом за младе кроз програм подршке младима са инвалидитетом и младима са тешкоћама у развоју.

– Циљ је да укажемо јавности да то нису деца са посебним потребама, као што се често каже, то су деца која имају потпуно исте потребе као и сва остала деца, да се друже, учествују у едукативним радионицама, буду активни чланови друштва. Ове радионице им то омогућавају као и да се друже са својим вршњацима – казао је он и истакао да ће  Канцеларија за младе пружити сву логистичко техничку подршку овом пројекту.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )