ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА – Литија од старе до нове цркве

ОБЕЛЕЖЕНА ГРАДСКА СЛАВА – Литија од старе до нове цркве

Поводом градске славе Спасовдана данас је одржана литија од старе лозничке цркве, посвећене Покрову Пресвете Богородице, па до нове Цркве Вазнесења Господњег на Лагатору.

У литији су били представници Цркве, локалне самоуправе,  грађани, а међу њима је највише било ученика. У име црквене општине лозничке и свих верника, градску славу је свима честитао свештеник Милош Петровић који је рекао да Лозница захваљујући одличној сарадњи са градским властима обележава овај празник и пожелео да нас следеће године у литији буде у већем броју’’. Помоћник градоначелника  Љубинко Ђокић, честитао је свим верницима  празник и градску славу.

– Драго ми је што је овде данас много младих људи. Град финансијски помаже нашу Цркву, изградњу, обнову и одржавање свих верских објеката као и организацију свих верских манифестација. Од 2004. до краја прошле године за те намене издвојили смо 820 хиљада евра, а највећи део тог новца стигао је из буџета Републике Србије. Ове године из буџета ћемо издвојити око три милиона динара, а највећи део новца биће употребљен за завршетак центра за веронауку – рекао је он.

Лозница слави градску славу од 17. маја 1873. године, када је освештана стара лозничка црква, и тако је било све до Другог светског рата. После ослобођења слава је обележавана само у оквиру цркве, а  током деведесетих година прошлог века на Спасовдан поново креће литија, у почетку до центра града, а од када је почела градња храма на Лагатору, од старе до нове цркве. Онда је уследила вишегодишња пауза да би већ четири године литија редовно пролазила Лозницом.

 

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )