ДАНАС У ЛОЗНИЦИ – Дочекали Трку мира

ДАНАС У ЛОЗНИЦИ – Дочекали Трку мира

Учеснике међународне Трке мира (Peace Run) која кроз нашу земљу пролази од 15. до 19. маја Лозничани су дочекали данас на шеталишту. Тркаче су сачекали лознички малишани, а са носиоцима бакље мира до Вуковог дома културе дотрчали су млади спортисти, кошаркаши, фудбалери, рукометаши и рукометашице.

Према речима Ненада Радића, члана Градског већа, трка мира је сјајна спортска манифестација, права промоција спорта, хуманости и пре свега здравог начина живота, која трећи пут пролази кроз Лозницу.

– Наш град у свом буџету значајан новац издваја за спорт и то ће чинити и наредних година. Надам се да ће Трка мира и убудуће пролазити кроз Лозницу – рекао је он, док је Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, оценила да је част што смо један од домаћина ове трке, јер ‘’мир је оно што је највредније у свету, нашој земљи и нашим душама’’.

Интернационални тим Трке мира, у коме су тркачи из Енглеске, Аустрије, Немачке, Португалије, Русије, Босне и Херцеговине, Бугарске и Србије, предводе Девашишу Торпи, директор Трке мира за Европу и Предраг Кнежевић, директор Трке мира за Србију.

– Хвала на оваквом дочеку и хвала свима који су данас трчали са нама. Драго ми је што смо поново у Србији која увек подржава Трку мира невероватним ентузијазмом и знам да врло цените поруку мира за цео свет и све нације. Трчимо кроз многе земље и свуда налазимо људе који заиста желе мир у свету. Очигледно да је мир нешто што сви требамо, мир није само одсуство рата, мир значи љубав, пријатељство, да радимо и напредујемо заједно – поручио је он. 

У име српског тима Лозничане је поздравио Кнежевић који је казао ‘’да би ширио мир треба да имаш мир у себи,’’ и да је Лозница прво место у Србију у коме су се зауставили, док ће сутра за тркаче у Београду бити уприличен пријем у Народној скупштини Србије. Светска трка мира је највећа глобална спортска манифестација посвећена миру, складу и пријатељству међу људима. Учесници ове манифестације носе упаљену бакљу као симбол људске тежње за лепшим и срећнијим светом, дотичући животе и срца милиона људи широм наше планете, у више од сто земаља на свим континентима. Тим тркача је овогодишњи пут започео у Софији 27. фебруара, а у наредних седам месеци учесници ће пролазити кроз све земље Европе, и своју 24 хиљада километара дугу трасу завршити у Лисабону 8. октобра. Интернационални тим тркача је 15. маја ушао у нашу земљу из Босне и Херцеговине и на свом путу ће проћи кроз, Мали Зворник, Лозницу, Шабац, Обреновац, Београд, Гроцку, Смедерево, Пожаревац, Сребрно језеро, Велико Градиште, Голубац, Добра, Доњи Милановац, Текија и Кладово из којег ће у суботу интернационални тим Трке мира напустити Србију и наставити своју мисију у Румунију.

Трка мира је покренута 1987. године, до сада прошла кроз више од 150 земаља света, а њена траса је неколико пута дужа од обима земаљске кугле. Њен оснивач је Шри Чинмој, индијски спортиста, филозоф, музичар, сликар и песник, који је живот посветио унапређењу идеала светског пријатељства и јединства.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )