ПОСЛЕ ОДУЗИМАЊА ЛИЦЕНЦЕ ОРТОПЕДУ – У болници још чекају допис

ПОСЛЕ ОДУЗИМАЊА ЛИЦЕНЦЕ ОРТОПЕДУ – У болници још чекају допис

Општа болница у Лозници још увек није добила званичан допис Лекарске коморе Србије и одлуку Суда части о одузимању лиценце за обављање здравствене делатности доктору Добривоју Бојанићу, ортопеду који је, по њиховој оцени, нестручно лечио дечака Раденка Никодиновића из Козјака, преминулог почетком октобра 2016. године од сепсе

Ово нам је у среду речено у лозничкој болници, где нису желели да дају било какве друге коментаре о том случају. Тако није дат одговор ни на питање који су следећи кораци и значили да одузимање лиценце подразумева поптуну забрану доктору да ради у овој здравственој установи. Одговор на ова питања добили смо од Лекарске коморе, којој смо упутили захтев за додатне информације. На питање који је рок да допис о одузимању лиценце поменутом доктору стигне у Општу болницу у Лозници, одговорено нам је да “након доношења пресуде Суда части регионалне лекарске коморе у року од 14 дана се врши уручење исте свим странама у поступку”.

– Рад судова части је везан за Закон о општем управном поступку који предвиђа рок за жалбу од 15 дана, као и могућност упућивања жалбе Управном суду Републике Србије – гласи одговор на наше питање да ли постоји рок за евентуалну жалбу доктора.

Питали смо и која је даља процедура и шта је обавеза Опште болнице по пријему званичног документа – да ли дисциплинска мера подразумева да лекар неће у периоду од две године (колико траје одузимање лиценце) уопште радити у тој здравственој установи или постоји могућност да буде ангажован на неким другим пословима?

– Након спроведеног поступка одузимања лиценце лекару, обавештење се шаље и послодавцу, Републичком фонду за здравствено осигурање и здравственој инспекцији, након чега је неопходно да послодавац запосленог распореди на радно место за које није потребна лиценца или евентуално откаже уговор о раду због неиспуњености услова за обављање посла. Такође, сама установа, независно од поступка који се води пред судовима части ЛКС, има могућност спровођења интерног дисциплинског поступка – одговорено нам је.

Нешто раније, гостујући у јутарњем програму Јавног сервиса, директор Лекарске коморе Србије, др Милан Динић рекао је да би санкција за доктора Бојанића била потпуно иста чак и да је повређени дечак преживео. Суд части Лекарске коморе, како је објаснио, бави се “оценом рада лекара у првих 15 минута када је пацијент био код њега у ординацији, а исход у лечењу, у овом случају смртни, то је посао цивилних судова части. То није ингеренција Лекарске коморе” – рекао је Динић и додао да је у 2017. години покренуто 94 предмета пред Судом части и да је од тога око 60 завршено, до десетак одузимањем лиценци а остало или су колеге ослобођене, или су добили јавну опомену, као најчешћу казну јер није било тежих повреда професионалне одговорности.

Подсећамо да је пре две недеље на сајту ЛКС објављено саопштење о одузимању лиценце ортопеду из Лознице уз објашњење да је “овај лекар проглашен одговорним за тежу повреду професионалне дужности зато што је у октобру 2016. нестручно лечио прелом леве руке осмогодишњем Раденку Никодиновиу из села Козјака, коме се након стављања гипса стање погоршало, па је послат у Институт за здравствену заштиту мајке и детета у Београду, где је после неколико дана преминуо”. Суд части ЛКС утврдио је, како се наводи у том саопштењу, да је лекар направио “пропусте у вођењу медицинске документације, због чега му је изречена дисциплинска мера, која се односи искључиво на поступање лекара у процесу лечења и пружања здравствене заштите, док је смрт детета која је настала као узрок таквог поступања предмет о коме ће одлучивати надлежни кривични суд”.

Основно јавно тужилаштво у Лозници поднело је у фебруару суду оптужни предлог против једног лекара из Опште болнице Лозница и двојице лекара са Института за мајку и дете у Београду због неадекватног лечења малог Раденка. Како нам је потврђено из лозничког Тужилаштва, још увек није заказано суђење у овом случају.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )