”ЛОЗНИЧКИ РОКОВНИК” ГОДИНУ КАСНИЈЕ – Рокенрол у библиотеци (ВИДЕО)

”ЛОЗНИЧКИ РОКОВНИК” ГОДИНУ КАСНИЈЕ – Рокенрол у библиотеци (ВИДЕО)

Прву књигу о лозничкој рокенрол сцени ”Лознички роковник – Празан џеп и други покушаји”, аутора Слободана Пајића, објавиле су Лозничке новости пре годину дана и до сада је стигла не само у све крајеве Србије, већ и на скоро све континенте.

”Роковник” се чита у десетак европских земаља, али и у Северној Америци, Аустралији, Африци и Азији. У склопу обележавања 150 година рада Библиотеке Вуковог завичаја и прве године ”Роковника”, синоћ је у библиотеци одржано својеврсно рокенрол вече. Ово је било друго представљање ”Лозничког роковника” Лозничанима пошто је први пут књига промовисана лане у Вуковом дому културе. Разлог више да то буде учињено баш 10. маја јесте то што су на тај дан рођена два музичара која су прерано напустила овај свет, свима добро знани, легендарни Влада Дивљан и некадашњи члан ”Празног џепа” Драган Галић Мрва.

– Ово је за нас изузетно емотивно вече, али, поред ових, постоји још један разлог за окупљање. Пре две године почео је повратак рокенрола у наш град објављивањем, после 30 година, албума Чеде Чворка и групе ”Свежа крв”, односно ”Екс”. То је подстакло многе музичаре, међу њима и нас, да се поново окупимо и наступимо на концерту приређеном у Вуковом дому културе. У ”Лозничком роковнику” сабран је добар део рок историје нашег града, а надам се да је то први корак у нечему што треба да наставе млађе генерације и да ће они који су је прочитали, или ће је тек прочитати, бити подстакнути да учине нешто слично – рекао је Пајић и додао да, иако је по изласку књиге добио нове информације које би требало да се нађу међу њеним корицама, није сигуран да ли ће ускоро објавити допуњено издање.

Организатор културних програма у Библиотеци Вуковог завичаја Драган Тошић каже да ова установа већ век и по бележи сва важнија дешавања у Лозници па је сасвим логично и да омогући Лозничанима да се после годину дана подсете ”Роковника” и сазнају какве је резултате постигла књига која је, како је рекао, својеврсна енциклопедија рок живота Лознице.

После занимљивих прича из ове књиге Пајић и други чланови ”Празног џепа” Слободан Вујановић и Саша Трифуновић, појачани Александром Томићем, одсвирали су неколико песама ове групе, али и ”Идола”, ”Рибље чорбе” и ”Атомског склоништа” уз здушну подршку публике.

– Драго ми је да су се наши суграђани поново одазвали на представљање ”Лозничког роковника” и са пажњом одслушали оно што смо испричали, а што претходног пута нису могли да чују, као и ових неколико песама које само сада први пут извели у овом аранжману, прилагођеном амбијенту. Драго ми је што смо баш у библиотеци свирали рокенрол – рекао је Пајић за ЛН по завршетку промоције.

”Лознички роковник” представљен је у протеклих годину дана и у Малом Зворнику, али и на Међународном сајму књига у Београду, а Пајић је позван и да га представи на зајечарској ”Гитаријади”. Пајићев ”Роковник” једна је од ретких књига у Србији која се бави локалном музичком сценом, што је чини још значајнијом.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )