У КУД „КАРАЏИЋ“ – Опростили се од наставника Лазе

У КУД „КАРАЏИЋ“ – Опростили се од наставника Лазе

Чланови КУД „Караџић“ организовали су вечерас скуп поводом смрти Лазара Петровића, наставника музичког васпитања, дугогодишњег руководиоца оркестра и групе певача, који је преминуо 4. маја у Лозници. Од драгог пријатеља и колеге опростили су се и чланови тамбурашког оркестра „Ад Дринум“, којим је Лазар руководио од 1984. до 1992. године, као и бројни суграђани, поштоваоци човека који је био и оснивач градског мешовитог хора.

 

Лазар Петровић рођен је 1932. године у Београду, а школовао се у Крагујевцу и родном граду. У Лозницу је дошао 1965. године и, уместо да се запосли у Музичкој школи, добија посао у ОШ „Кадињача“, где предаје музичку културу до 1980. године. Потом прелази у Музичку школу „Вук Караџић“ где до пензионисања предаје солфеђо.

 

Био је једно од петоро десе од којх се четворо професионално бавило музиком, а и отац му је био трубач и виолиниста у дворском гардијском оркестру. Петровић је свирао неколико инструмената и био одличан педагог, а радио је аранжмане за многе хорове и оркестре при културно-уметничким друштвима. Поред „Ад Дринума“, водио је и тамбурашки оркестар у Лешници.

Сахрањен је 6. маја, на Ђурђевдан на градском гробљу.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )