ГО СУБНОР ЛОЗНИЦЕ – Обележили Дан победе

ГО СУБНОР ЛОЗНИЦЕ – Обележили Дан победе

Полагањем венаца и комеморацијом на партизанском гробљу Градски одбор СУБНОР Лознице, у сарадњи са другим организацијама и удружењима које негују традицију ослободилачких ратова Србије, обележио је данас 9. мај, Дан победе над фашизмом.

Венце су положиле делегације Града Лознице, Града Бијељине, ГО СПС, ГК Комунистичке партије Лозница, Удружења потомака и поштовалаца добровољаца учесника одбрамбених ратова од 1912. до 1918, у присуству  учесника НОБ-а Стјепана Станимировића и Миладина Марића.

Председник лозничког СУБНОР-а Живота Исаковић подсетио је да ова организација сваке године обележава Дан победе и да је највише што пали борци од нас траже “да се сетимо ових датума и положимо венце”.

– Најмање што можемо да учинимо је да се сваке године са дужним поштовањем поклонимо њиховим сенима, њиховом херојском делу којим су за нас изборили слободу – казао је он, док је заменик градоначелника Радован Дивнић рекао да се морамо сећати оних који су животе дали за земљу у којој данас живимо и “никада их не смемо заборавити”.

У склопу обележавања  Дана победе у сали Градског одбора СПС представљено је друго, допуњено издање књиге “Тузланска колона”, аутора Драгана Мркајића из Бијељине, о злочину над младим војницима ЈНА из маја 1992. године који су нападнути приликом мирног повлачења из Тузле. Књига је објављена пре годину дана, а према ауторовим речима, прва је објављена у РС која се бави овим догађајем, а у њој су сведочења 35 учесника тог страдања. 

Девети мај слави се као Дан победе над фашизмом. После шестогодишњег оружаног сукоба који је отпочео 1. септембра 1939. године нападом нацистичке Немачке на Пољску, Други светски рат у Европи завршен  је 9. маја 1945. потписивањем безусловне капитулације Трећег рајха. Сматра се да је у овом рату страдало око 55 милиона људи. 

Т. М. С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )