ПЛАНИНАРСКО-ТУРИСТИЧКЕ СТАЗЕ ДО ВРХА ГУЧЕВА – Лепше је без кола

ПЛАНИНАРСКО-ТУРИСТИЧКЕ СТАЗЕ ДО ВРХА ГУЧЕВА – Лепше је без кола

 

Планинарски клуб ”Гучево” представио је јуче у Бањи Ковиљачи код ”Три чесме” резултате пројекта ”Планина је за све” којим су уређене и означене планинарско-туристичке стазе од Бање Ковиљаче и Горње Ковиљаче до Црног врха на планини Гучево. Поред ”Три чесме” у Бањи Ковиљачи постављена је и инфо-табла са мапом и упутством, а одштампане су и мапе које ће бити дељене туристима и рекреативцима који желе да се прошетају планином. Град Лозница подржао је остваривање овог пројекта са 230 хиљада динара. Градски менаџер Дејан Сталовић каже да је град претходних година доста уложио у инфраструктуру Ковиљаче као основу за покретање бржег развоја туризма, а тако ће се радити и даље.

– Са туристичким и угоститељским радницима анализирали смо шта је то што недостаје гостима како би имали садржајнији боравак овде и ове стазе су један од начина да их привучемо јер је излетнички туризам све популарнији. Са Планинарским клубом Гучево остварили смо одличну сарадњу и очекујем да ће се она наставити на исти начин и да ћемо отворити још доста оваквих стаза и планину Гучево повезати са Лозницом и Тршићем. Верујем да ће сви који се баве туризмом од овога имати директне користи – рекао је Сталовић.

Две стазе воде од ”Три чесме”, трећа од етно-села ”Сунчана река” до Црног врха (779 мнв), највише тачке планине, а све три пролазе поред извора и видиковаца. Драгана Јовановић, чланица ПК Гучево и координаторка пројекта, каже да су стазе дуге око шест километара и да су погодне за рекреативце јер нису захтевне.

– Желимо ове стазе, али и саму планину Гучево да приближимо и онима који нису планинари. На Гучево би требало гледати као на парк-шуму која се може користити за рекреацију грађана. Многи користе асфалтни пут који није погодан за рекреацију, а не знају да га прати пешачка стаза која је много пријатнија за ходање и у далеко лепшем окружењу. План нам је да наставимо са оваквим активностима – каже Јовановићева.

Излазак из градског окружења и склањање са асфалта и бетона све је популарније у целом свету па је рекреативцима и љубитељима природе потребан простор у којем могу уживати у чистом ваздуху и зеленилу. Лозница има ту срећу да се налази крај планине која обилује разноврсном флором и фауном тако да се има где склонити од градске вреве, а уређењем стаза омогућава се и онима који нису планинари да уживају у њеним лепотама.

Природу треба заволети још у најранијем узрасту па ће, како је најавила Марија Катић, начелница клуба, ПК Гучево током летњег распуста одржати школицу планинарења за децу.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )