УЧЕНИЦИ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ СНИМИЛИ ФИЛМ – Где прошлост сусреће будућност

УЧЕНИЦИ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ СНИМИЛИ ФИЛМ – Где прошлост сусреће будућност

Професорица Вера Милићевић и троје ученика другог разреда архитектонског смера лозничке Техничке школе снимили су кратки филм о културном наслеђу на тему “Где прошлост сусреће будућност”.  Сваке године у оквиру ваннаставних активности ученици ове школе раде на остварењу неког пројекта, а, када се таква прилика пружи, тему усагласе са актуелним конкурсом. Пошто је 2018. година европског културног наслеђа, Делегација Европске уније у Србији расписала је конкурс за средњошколце и позвала их да пошаљу своје креативне радове.

– Тема “Где прошлост сусреће будућност” веома је занимљива тако да није било тешко окупити мали тим ученика за учешће у пројекту. Лако смо изабрали и оно по чему је наш крај познат па смо снимили кратак филм о Тршићу. За младе је веома важно да увиде да је потребно познавати наше културно наслеђе јер оно обликује наш идентитет и наш свакодневни живот, као што је битно и очувати га јер има универзалну вредност. Филмом смо желели да прикажемо како је културно наслеђе видљиво у различитим облицима: материјалном, нематеријалном, природном и дигиталном – каже Милићевићева додајући да су филмом желели да истакну да је Тршић место у којем се сусрећу прошлост и будућност.

На почетку филма ученици Сања Сурутка и Данијел Ћелић налазе се у Тршићу на месту од којег воде два пута – један у прошлост, тамо где је сачувано културно наслеђе, други у будућност, ка Образовно-културном центру као месту будућег истраживачког рада у друштвеним наукама. Милићевићева је била сценариста, а ученик Радомир Пантић камерман. Услови за снимање били су тешки, било је хладно и влажно време, а мрак се брзо спуштао. Ипак, мала филмска екипа успела је да заврши снимање, а глумци кажу да је постојала трема, први пут су радили нешто попут тога, али успели су да савладају сва искушења.

Иначе, ученици Техничке школе прошле године су спровели два e-Twinning (заједница европских школа, део Еразмус плус програма) пројекта – “Зелена градња” и “Make my STEM” и оба су награђена националним и европским ознакама квалитета. Ученици су на овим пројектима радили заједно са вршњацима из других делова Србије, Хрватске, Македоније и Турске.

Професорица грађевинске групе предмета Вера Милићевић пре три године добила је награду “Најбољи едукатор Србије”, а поред школских, учествује и у образовним пројектима Министарства просвете и један је од водитеља семинара “Програм обуке наставника за достизање основног нивоа дигиталних компетенција” као и аутор семинара “Зелена градња у веб окружењу”.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )