ЗБОГ НАПАДА ПАСА ЛУТАЛИЦА  У 2017. – На накнаде штете – 11,2 милиона динара

ЗБОГ НАПАДА ПАСА ЛУТАЛИЦА  У 2017. – На накнаде штете – 11,2 милиона динара

Лозница је у 2017. из градске касе издвојила укупно 11,2 милиона динара оштећеним грађанима за закључене уговоре о накнади штете од уједа паса луталица и њихових напада на домаће животиње. То је за ЛН рекао Томислав Арнаутовић, председник градске комисије за утврђивање оправданости захтева поднетих за настале штете од уједа паса луталица и њихових напада на домаће животиње.

Према његовим речима, комисија је разматрала 333 захтева за накнаду штете, од тога 268 за накнаду штете услед уједа паса луталица и 65 због њихових напада на домаће животиње. Због неоснованости је  одбијено десет захтева за уједе и три за домаће животиње.

– Градско правобранилаштво је са оштећенима закључило укупно 312 уговора о поравњању, од тога 251 за штету услед напада на физичка лица и 61 за штету на домаћим животињама. Од тога  је десет милиона за накнаду штете физичким лицима и 1,2  милиона динара по основу напада на домаће животиње. Прошле године поднете су и четири тужбе за штете услед уједа паса луталица. Комисија је имала доста посла, а пооштрили смо критеријуме за признавање ове штете. Примећено је у неколико случајева да је било лица која су више пута подносила захтеве. Тако смо, чим се иста особа појави други пут, са њима разговарали и поново разматрали оправданост поднетих захтева. Уколико имају исправну медицинску документацију, комисија није  имала аргументе да их одбије, али уколико се појаве и трећи пут, онда их  одбијамо без обзира на све – каже Арнаутовић.

Решењем Градског већа ова комисија може признати  штету у висини просечне бруто зараде у Републици Србији за месец пре онога у коме је она настала.  Она се креће од 50 до 60 хиљада динара, с тим што, када су у питању малолетна лица,  комисија процењује сто одсто штете, док је она за пунолетне у максималном износу од 80 одсто, у зависности од тежине повреде.

Ове године је у прва два месеца због напада паса луталица поднето око 50 захтева, што је, каже Арнаутовић, слично као и претходних година.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )