У ТРШИЋУ – Дани Музеја језика и писма

У ТРШИЋУ – Дани Музеја језика и писма

Музеј језика и писма у Тршићу прославиће седам година постојања и тим поводом у четвртак и петак приредити пригодан програм под називом „Језик у (не)материјалном културном наслеђу“. Изложбе, представљање интернет платформе и стручни скупови биће у знаку два века од објављивања Вуковог Српског рјечника.

– Научна јавност је у великој мери сагласна са тим да је Вуков Рјечник у издању из 1818. године дело које представља једну од најзначајнијих књига српске науке и наше културе. Вук је у првом издању речника први пут приказао народни језик и због тога академик Павле Ивић каже: „…Не може се навести ниједно друго дело у историји српске културе које би одиграло већу улогу као прекретница, као полагање темеља.“ – наводе из лозничког Центра за култу „Вук Караџић“, који је домаћин дводневне манифестације.

Сутра у подне у Музеју јазика и писма биће отворена изложба „Наше Вукове речи – два века Вуковог Рјечника“ ауторки Ане Чугуровић и Дајане Ђедовић, а поздравну реч упутиће мр Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу. Изложбу отвара професор др Рајна Драгићевић, управница Катедре за српски језик Филолошког факултета у Београду. Потом ће у 13 сати у Образовно-културном центру „Вук Караџић“ бити организован стручни скуп „Два века Вуковог Рјечника“. У петак, 20. априла, у 12 сати у Музеју језика и писма др Снежана Петровић, уредница и научна сарадница Института за српски језик САНУ, представиће речничку платформу „Расковник“, а о томе ће сат времена касније бити речи и у ОКЦ „Вук Караџић“. Од 14 сати планиран је скуп „Језик у (не)материјалном културном наслеђу“ на којем ће учествовати др Смиљана Ђорђевић Белић, виша научна сарадница Института за књижевност и уметност. Она ће говорити о језику фолклора као живом културном наслеђу, док ће Данијела Филиповић, координаторка Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју, одржати предавање под називом „Усмене традиције и језик као домен нематеријалног културног наслеђа“. 

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )