ВЕЧЕРАС У ЛОЗНИЦИ – Отворен 12. Фестивал глумачких остварења

ВЕЧЕРАС У ЛОЗНИЦИ – Отворен 12. Фестивал глумачких остварења

Звуци фанфара означили су вечерас у Вуковом дому културе почетак 12. Фестивала глумачких остварења, који до 23. априла организује позориште лозничког КУД „Караџић“. Манифестацију је свечано отворио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, и поручио да је Лозница увек била значајна тачка на мапи културних дешавања у Србији и да заједно са својим грађанима никада није била оно што се назива културном провинцијом.

– Поштовани посетиоци, драги гости, уважени представници медија, желим да вас поздравим у име нашег града и у име градоначелника. Добро дошли на 12. Фестивал глумачких остварења. Позоришне уметности су дефинисане још у време старе Грчке, а ово је дванаеста година коко се одржава фестивал уметности у нашем граду, уметности која у себи обједињује три елемента – публику, представу и глумце. Глумци су ти који нам увек указују на један бољи пут, пут без зла, без злобе, без љубоморе. Публика, о њој не треба много причати, она је та која са финим осећајем за добру позоришну представу прати фестивал, долази из вечери у вече и својим реакцијама утиче на представу. За ових једанаест година, колико траје овај фестивал, имали смо прилику да видимо око 80 позоришних представа, неке су нас развеселиле, а неке и растужиле. Видели смо пуно добрих глумаца чије се уметничке способности могу мерити са уметничким способностима професионалних глумаца. Што не рећи да смо са ове позоришне сцене под рефлекторе професионалних позоришта испратили десетине глумаца и студената глуме. То је наша Лозница. Ми смо увек били значајна тачка на мапи културних дешавања, али не само зато што смо изнедрили Вука Караџића, већ због тога што у култури српског народа Лозница и ми никада нисмо били оно што се назива културном провинцијом. Предлажем да се светла угасе, да се рефлектори упале и да представа почне. Поштовани љубитељи позоришне представе, проглашавам овај фестивал отвореним – рекао је Ђокић.

Част да отворе смотру глумаца аматера Србије имали су чланови Градског позоришта из Јагодине. Они су извели позоришну представу „Идем у лов“ Жоржа Фејдоа, коју је режирала Лилијана Ивановић. До краја фестивала публика ће видети такмичарске представе позоришта из Нове Пазове, Смедеревске Паланке, Деспотовца и Београда, а у ревијалном програму од 11.30 и 12.30 сати у среду 18. априла представиће се драмске секције основних школа из Драгинца и Јадранске Лешнице. У истом термину, у четвртак, наступиће Позориште младих „Абрашевић“ из Крагујевца, док ће домаћини, глумци КУД „Караџић“ у петак премијерно извести представу „Вирус“ Синише Ковачевића.

 

На завршници фестивала, у част награђених за најбољу женску и мушку улогу, најбоље епизодисте и најбољег младог глумца, Агенција „Сцена“ из Београда одиграће 23. априла представу „Источни анђео“ по тексту Љиљане Лашић у режији Драгослава Илића.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )