БЛИЗУ ОСАМДЕСЕТ ХИЉАДА ГРАЂАНА УЈЕЛИ НАПУШТЕНИ ПСИ – Уједи скупи 25 милиона евра

БЛИЗУ ОСАМДЕСЕТ ХИЉАДА ГРАЂАНА УЈЕЛИ НАПУШТЕНИ ПСИ – Уједи скупи 25 милиона евра

За шест година локалне самоуправе у Србији исплатиле су најмање 25 милиона евра као одштету грађанима које су ујели напуштени пси, саопштила је данас Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) после округлог стола одржаног у Палати ”Србија”. Жртва напада паса луталица било је 77 и по хиљада грађана, упркос томе што је број азила повећан са 16 на 59 и што је у њима смештај добило више од 170 хиљада паса.

На округлом столу који су организовали НАЛЕД и Организација за поштовање и бригу о животињама (ОРКА), у сарадњи са министарствима пољопривреде, шумарства и водопривреде и државне управе и локалне самоуправе, оцењено је да је неопходно израдити националну стратегију за контролу популације паса, али и локалних програма контроле јер свега 20 одсто општина има такав документ.

Како се наводи у сопштењу, министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је то последица нефункционисања система, упркос томе што су прописи у највећој мери усклађени са регулативом Европске уније.

– Због тога ћемо радити на унапређењу закона, креирању нових процедура за решавање питања напуштених паса и формирању азила. Интензивно ћемо промовисати одговорно власништво и удомљавање животиња, као и стерилизацију – рекао је Недимовић.

Поред стварних уједа проблем је и њихово лажирање. Како је рекао Владан Васић, члан Управног одбора НАЛЕД-а, одштета се креће између 25 и сто хиљада динара па је неопходно формирање регистра одштетних захтева на нивоу целе земље како би се укрштањем података утврдило кога пси редовно ’’уједају’’. Неопходно је, каже Васић, и да се уједначе лекарска пракса и медицинска документација којом се потврђује повреда јер се неретко дешава да лекари потврде ујед пса, иако за то нема доказа.

Елвир Буразеровић, директор ОРКЕ, нагласио је да износ од 25 милиона евра показује колико је важно покренути дијалог са ресорним институцијама, локалним самоуправама и судским органима о решавању питања напуштених паса. Истакао је да је важно и то што је уочено да је то последица неодговарајуће контроле популације напуштених животиња.

Од 2010. до 2015. године број повреда од уједа паса повећан је за 50 одсто, са непуних десет на нешто више од 15 хиљада годишње, а тим темпом би могао достићи и 20 хиљада уједа годишње. Истовремено, број ухваћених паса порастао је за 75 одсто.

Међу предложеним мерама за решење овог проблема јесте и увођење новог кривичног дела – напуштање животиња, као и уједначавање судске праксе, унапређење рада Централног регистра паса и јачање капацитета Управе за ветерину. На локалном нивоу се препоручује израда правилника о раду комисија за одлучивање о одштетним захтевима према моделу који је НАЛЕД припремио на основу најбољих пракси у Србији, као и проналажење решења кроз вансудско поравнање.

Закључено је да је неопходан и ефикаснији рад служби зоохигијене и веће ангажовање на образовању и информисању власника паса о правима и обавезама, односно правилној бризи, стерилизацији и чиповању.

И Лозничане уједају

Из лозничке градске касе 2016. године исплаћено је  скоро десет и по милиона динара за накнаду штете због уједа напуштених паса и њихових напада на домаће животиње. Током те године забележено је 269 уједа и 81 напад на домаће животиње, а закључено је 330 уговора о поравнању. Скоро девет милиона динара исплаћено је као надокнада физичким лицима. Висина надокнаде за повређене малолетнике кретала се у висини просечне зараде у Србији за претходни месец, а остали добијају између 20 и 25 хиљада динара.

Фото: НАЛЕД

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )