ПАРКИНГ- СЕРВИС – За све има решење

ПАРКИНГ- СЕРВИС – За све има решење

Шта урадити када променимо регистрациони број возила а уплатили смо месечну карту за паркирање, где да се паркирају особе са инвалидитетом  ако је њихово обележено паркирно место заузето и да ли морамо да платимо доплатну карту од 1.200 динара ако смо закаснили да продужимо време паркирања? На та и још нека питања потражили смо одговор од надлежних у лозничком ЈП „Паркинг-сервис“

У Лозници у којој има више од 30.000 регистрованих возила постоји само 903 паркинг- места, 160 у црвеној и 743 у плавој зони, што ни изблиза није довољно а ако се томе додају и возила из суседних општина и Републике Српске, притисак је огроман. Међутим, није само недостатак паркинг-места проблем са којим се сусрећу возачи, често су у недоумици и како да поступе у појединим ситуацијама везаним за паркирање и паркинг-карте.

Једна од недоумица је шта урадити ако смо уплатили месечну паркинг-карту а у међувремену променимо регистрациони број на возилу, да ли нам је месечна карта постала неважећа? Како нам је рекао Момир Матић, директор ЈП „Паркинг-сервис“, у таквим ситуацијама не треба да буде никаквих проблема само треба испоштовати процедуру.

– Свака промена регистрационог броја мора да се пријави, јер наши контролори у систему имају само информације везане управо за број возила. Зато треба доћи код нашег оператера у првој или другој смени и пријавити промену. Ако возач то није учинио и на свом возилу затекне доплатну карту коју му је оставио контролор,  улаже приговор у којем наводи да је променио регистарски број и приговор ћемо уважити – каже Матић.

У Лозници посебан проблем имају и особе са инвалидитетом пре свега због малог броја обележених паркинг-места за ову категорију возача али и због несавесних возача који често заузимају њихова места. Како каже Матић, одлуком градске скупштине да би се остварило право на посебно паркинг-место, потребно је између осталог, приложити решење инвалидске комисије да је инвалидност већа од 80 одсто. Они који стекну то право добијају налепницу коју могу да користе у било ком граду у Србији, а паркинг карте за  издају се у просторијама „Паркинг-сервиса“.

– У Лозници има 300 особа са инвалидитетом који користе ово право, а постоји само дванаест обележених паркинг места која су намењена њима. Зато им маскимално излазимо у сусрет и ако паркирају возило на обично паркинг-место, наши контролори им никада неће оставити доплатну карту коју би морали да уплате, једино не смеју да паркирају на зеленој површини или на тротоару. Али, ако други возачи паркирају своја возила на место резервисано за особе са инвалидитетом платиће доплатну карту – истиче он.

Доплатна карта која се плаћа као казна за неплаћен паркинг од јула прошле године уместо хиљаду кошта 1.200 динара а сав приход који се оствари наплатом представља приход предузећа које финансира изградњу и одржавање паркинга, раније је то било преко буxета града. Међутим, да ли ће баш свако и платити доплатну карту коју му је оставио контролор на  возилу или не, да ли има злоупотреба?

Како каже Матић, у овом предузећу постоји посебна комисија оформљена управо да би се спречиле злоупотребе, у њој се поред главног оператера  налазе још два члана. 

– У свим оправданим случајевима, рецимо, ако је неко паркирао своје возило два или три сата и закаснио да продужи време које је истекло јер је био код лекара или из неког другог разлога, уважавамо приговор возача а некада доплатну карту претворимо у месечну.  Међутим, ако неко редовно прави прекршај и више пута не плаћа доплатну карту што је забележено у нашем систему а дође и уложи приговор,  таквима не излазимо у сусрет. Ко је према нама коректан, и ми смо према њему – истиче Матић.

Дилема која мучи возаче у зимском периоду приликом обилних снежних падавина које  прекрију паркинг места  је да ли да плате паркинг или не. Матић каже, да су и у таквим случајевима њихови радници максимално толерантни.

– Доплатна карта се наплаћује само на местима где се виде ознаке да се ту налази паркинг простор и то већина возача зна. Међутим, ако неко плати, новац му не можемо вратити – наводи он.

Проблем са возачима из других држава међу којима има највише из Републике Српске решен је ангажoвањем Агенције која у име „Паркинг сервиса“ утужује несавесне возаче. И то за сада, како каже Матић, добро функционише.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )