ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА – Нема одговорности без самоодговорности (ВИДЕО)

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН РОМА – Нема одговорности без самоодговорности (ВИДЕО)

 

Међународни дан Рома 8. април обележен је данас (11. април) пригодним програмом на Тргу Јована Цвијића у Лозници уз учешће ученика Техничке школе. Обележавање овог празника организовали су Град Лозница, удружења грађана “Ромска срећа” из Јошеве и “Искра – Лозница” и Канцеларија за младе.

Председник УГ “Ромска срећа” Миливоје Аметовић каже да је Ромима највише стало до образовања и до економског оснаживања, али да се у том смеру није далеко одмакло.

– Слабо нам то иде, мало је и образовања и запошљавања. Они који су завршили школу нису се запослили и наредне генерације губе мотив за школовањем. Нема напретка за Роме док се не укључе у све сфере друштва. Замолио бих да се помогне да се Роми запосле. Огромне проблеме имају не само они него и сви други угрожени грађани. Ми смо захвални локалној самоуправи зато што је издвојила новац да обележимо овај празник, али не треба пажњу Ромима посвећивати само на њихов дан, већ током целе године. Недостаје нам координатор за ромска питања у градској управи – каже Аметовић додајући да ’’Ромска срећа’’ има 55 чланова, али да се у њу уздају и Роми који нису чланови.

Град сваке године издваја новац за удружења која се баве социјално угроженим групама па је тако ’’Ромска срећа’’ добила сто хиљада динара од којих је део издвојен за куповину рачунара за Техничку школу који ће користити секција која се бави унапређењем положаја Рома, део је искоришћен за обележавање Дана Рома у Лозници, а остатак за прославу празника у МЗ Јошева. Рад секције Техничке школе привукао је пажњу и изван Лознице па ће момци и девојке који су осмислили програм наступити и у Београду у Центру ’’Сава’’ на великом скупу којим ће бити обележен Дан Рома.

Лозница је почела спровођење пројекта вредног скоро 300 хиљада евра којим се у срединама у којима живи највише Рома ради на прављењу и уређењу путева, а Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности у  градској управи, каже да је дуго трајало решавање имовинских односа да би радови могли да почну.

– Када говоримо о одговорности према овој осетљивој заједници морамо се најпре позвати на самоодговорност. Људи морају децу послати у школу јер, ако је не заврше, никада их нико неће запослити и то их држи у зачараном кругу у којем стално морају имати социјалну заштиту. Морамо радити на свести Рома да школовање највише користи доноси управо њима и зато мере које спроводи Град, на пример дечји додатак, неће моћи да користе они који не донесу потврду да дете редовно иде у школу. Нећемо дозволити злоупотребе. Има одговорних ромских породица које своју децу образују и то су примери за сваку похвалу, али имамо и случајеве када децу која су завршила основну моле да се упишу у средњу школу. Ово није лака тема, али смо тога свесни и осмишљавамо пројекте којима се унапређује живот Рома, али и свих других грађана – рекла је Глишић Матићева.

Према њеним речима, тренутно је због забране запошљавања немогуће ангажовати координатора за ромска питања, али се о томе размишља и када се буду стекли услови, изаћи ће се у сусрет жељама Рома.

– Међутим, треба бити свестан тога да координатор неће решити сва отворена питања. Додатно стање отежава и то што се не изјашњавају сви Роми у Лозници као Роми, већ као Бошњаци, Муслимани па и Срби муслиманске вероисповести. Они имају право да се изјасне како желе и у складу са својим уверењима и осећањима, али имамо и пример да када смо конкурисали за један велики пројекат, нисмо успели да га добијемо зато што према попису становништва немамо довољно Рома. И то је једна од препрека код нас у граду – каже Глишић Матићева.

Програм којим је у средњошколском парку обежен ромски празник припремили су ученици Техничке школе у сарадњи са играчем фолклора Јулијаном Станковићем и уз подршку професорице Драгославе Тишма. Момци и девојке извели су кореографије ’’Љубавна игра’’ и ’’Врањска свита’’, а рецитовале су Ива Аврамовић, Ранка Ђукић и Сандра Лукић док је Огњен Гајић одсвирао једну композицију на гитари.

– Сви смо исти људи и немам проблем због тога што сам Ром. Сарађујем са много људи и сви су ме прихватили не обазирући се на националност. Данашњи наступ био је изванредан, публика га је прихватила сјајно, што нам много значи. Заиста смо задовољни и било би лепо када бисмо чешће могли овако да наступамо – рекао је Јулијано.

Међународни дан Рома обележава се од 1990. године.

Плаво-зелена застава мира

На ромској застави плаво поље означава небо, односно слободу и живот без крова над главом, а зелено тло, живот и бесконачна путовања. Црвени точак на средини симбол је сталног кретања. Ниједна се војска никада под овим стегом није борила, а Роми су кроз историју често били прогањани и убијани. У Другом светском рату у нашој земљи, заједно са Србима и Јеврејима, доживели су геноцид немилосрдно затирани од стране нациста. Ромска химна добро је знана и популарна песма “Ђелем, ђелем” (Ишао сам). 

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )