ОПАСНЕ МАТЕРИЈЕ – Чекајући државу

ОПАСНЕ МАТЕРИЈЕ – Чекајући државу

Упркос информацијама које су прошлога месеца пренели медији да је Министарству заштите животне средине међу приоритетима решавање проблема око 75 тона цијанидне соли на простору некадашње фабрике ФАК, на чије се уклањање чека годинама, још увек нема видљиве, конкретне реакције. Пре месец дана поводом нерешеног вишегодишњег проблема присуства опасних материја у Лозници градоначелник Лознице Видоје Петровић обратио се Горану Тривану, министру заштите животне средине, и позвао га у посету. Из локалне самоуправе, за сада, нема информације хоће ли до те посете доћи.

Дејан Којић, извршни директор ФАК-а, док чека да надлежни нешто учине, обратио се једној београдској фирми, која се бави уклањањем опасних материја, и њени представници су прошле седмице обишли магацин у коме је у око 400  металних буради лагерован опасан отпад – цијанидна со. Утврдили су стање буради и очекује се њихова понуда колико би коштало да она буду уклоњена.

  Наравно, када би се то реализовало никако не би било изведено без  надлежних државних органа. Писао сам градоначелнику и  обавестио га да су у извршном поступку продати неки објекти ФАК-а, да су та средства још увек нераспоређена на рачуну лозничког суда, а у првом реду  наплате је државни буџет. Мој предлог је да се тај новац употреби за трошкове транспорта цијанидне соли, опасног отпада који се налази у центру града, јер посао свакако треба да буде финансиран из буџета државе. Не знам које је правно утемељење и да ли је то могуће, а овим предлогом настојим да помогнем  градској управи која жели решавање овог проблема – каже он за ЛН, подсећајући да објекат у коме су ускладиштена бурад није више власништво ФАК-а.

Градоначелник је у допису министру Тривану навео да је Лозница један од градова који због великог присуства заосталих опасних материја представља “праву еколошку бомбу”. Подсетио је да се у претходним годинама локална самоуправа више пута обраћала надлежним министарствима и указивала на овај еколошки проблем тражећи трајно уклањање опасних материја из Лознице. Он је позвао министра да посети Лозницу и лично се увери у стање на терену. Повод за обраћање министру су цијанидна со у некадашњем ФАК-у, где се налазе  од деведесетих година прошлога века, као  и преостале опасне материје у кругу ХК “Вискоза”.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )