ВЕЧЕ АФРИЧКОГ ПЛЕСА У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – У ритму заједништва (ВИДЕО)

ВЕЧЕ АФРИЧКОГ ПЛЕСА У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – У ритму заједништва (ВИДЕО)

 

Италијанско удружење ”Дете за пријатеља” (”Un bambino per amico”) приредило је јуче вече афричког плеса у Омладинском центру. Сенегалски музичар Муса Ло, који плесне радионице води широм Европе, али и у родној земљи, показао је како музика, песма и плес могу да повежу људе и помогну им да превазиђу разлике. Он сада живи у Италији и са Удружењем ”Дете за пријатеља” сарађује повезујући кроз своје радионице странце који живе на Апенинском полуострву, најчешће афричког порекла, и домаће становништво.

– Замисао је да остваримо интеграцију кроз музику, песму и плес. Резултати су веома добри и међу учесницима се развио људски однос и осећај заједништва и толеранције према различитостима. Често имамо страх од онога што не познајемо добро па је овај програм омогућио деци и младима да се упознају, да се сретну са оним ко им је као странац уносио страх у живот. Током кампа који организујемо у Италији упознао сам децу из Србије и пожелео да дођем овде. Први пут сам у Србији, али, надам се, не и последњи – каже Муса.

Према речима Јасмине Стојковић из Удружења ”Дете за пријатеља”, они од 2001. године сарађује са Домом за децу и омладину ”Вера Благојевић” из Бање Ковиљаче организујући разноврсне радионице у Лозници и матичној регији Емилија-Ромања.

Потпредседница удружења Моника Ригини каже да су пројекти првобитно били усмерени само ка штићеницима дома, али последњих година се укључују и деца са целог подручја града Лознице.

– Сви наши пројекти, овде и у Италији, усмерени су ка превазилажењу разних препрека, стереотипа и могућих лоших искустава. Радимо са децом из угрожених средина, Ромима, децом са сметњама у развоју, имигрантима, а све са циљем да их укључимо у друштво и овде и у Италији. Наставићемо да помажемо деци са сметњама у развоју која тренутно бораве у дому, али и оним младим људима који су некада били штићеници Дома за незбринуту децу јер им је подршка неопходна након осамостаљивања – каже Ригинијева.

Удружење ”Дете за пријатеља” имало је значајну улогу у рађању идеје да Лозница добије Омладински центар као и у проналажењу дародаваца који су омогућили његово настајање. Како каже Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности градске управе и координаторка Канцеларије за младе у време оснивања Омладинског центра, чланови овог италијанског удружења изузетно су везани за лознички крај и када год дођу приреде изврстан програм. Према речима Бојана Лучића, координатора Канцеларије за младе, и суботње вече било је прилика да се поставе темељи за неке од наредних програма којима ће деца са инвалидитетом бити активно укључивана у друштво.

 

Слични су Сенегалци и Срби

Муса се, како каже, у Србији одлично осећа јер између два народа постоји доста сличности.

– Боравећи ових дана у Београду и Лозници открио сам да ми из Сенегала и ви из Србије имамо доста тога заједничког. По томе се Србија разликује од осталих земаља Европе у којима сам боравио и због тога се овде више осећам као код куће – каже Муса.

Допало му се и то што се у Србији, као и у Сенегалу, људи изувају када уђу у кућу јер је улазак у нечији стан попут уласка у својеврсно светилиште.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )