ДАНАС У ЧОКЕШИНИ – Обележена 214. годишњица чувеног боја

ДАНАС У ЧОКЕШИНИ – Обележена 214. годишњица чувеног боја

Центар за културу „Вук Караџић“, локална самоуправа, Месна заједница и Манастир Чокешина организовали су данас обележавање 214. годишњице од чувеног боја вођеног између српских устаника и турске војске. У порти манастира одржани су архијерејска литургија и парастос изгинулим јунацима, а у име градске управе венац су положили заменик градоначелника Радован Дивнић и помоћник градоначелника Љубинко Ђокић. Дивнић је одржао и пригодан говор.

Уметнички програм извели су група певача КУД „Караџић“ и црквени хор „Свети краљ Милутин“ из Козјака, којима руководи Дарко Несторовић, као и рецитатори Гимназије „Вук Караџић“ из Лознице. У преподневним сатима на месту битке одржан је историјски час, а почаст тристатројици устаника, предвођених браћом Недић из Осечине, одали су и представници подружнице Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

Бој на Чокешини вођен је 28. априла 1804. године, а турском војском командовао је Ножин-ага. Сви српски устаници изгинули су у неравноправној борби, а списак њихових имена изложен је у сталној поставци Војног музеја на Калемегдану у Београду.

С.П

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )