ЗАВРШЕН „СВЕТ ЖЕНА 2018“ – Разговори о женама 20. века

ЗАВРШЕН „СВЕТ ЖЕНА 2018“ – Разговори о женама 20. века

Овогодишњу манифестацију „Свет жена“, коју је од почетка марта организовао Центар за културу „Вук Караџић“, затворена је синоћ у галерији Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић разговорима о женама које су обележиле 20. век у науци и уметности.

Биле су талентоване, обожаване, али и омражене и оспораване – чуло се током књижевне вечери на којој су говорили Ирина Суботић, историчарка уметности,  Наташа Ђелошевић, заменица директора ИП „Клио“, Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу, и Вуле Журић, књижевник.

Они су подсетили на Пеги Гугенхајм, бескомпромисну жену која је успела да се наметне као фигура моћи у свету којим владају мушкарци. Говорили су и о Камиј Клодел и њеној шокантној животној причи уметнице у сенци познатог мужа, било је речи и о Лиди Баровој, најчувенијој чешкој глумици пре Другог светског рата, љубавници Хитлеровог министра Гебелса, као и о Вирџинији Вулф, књижевници на ивици нервног слома, и о Марти Фројд, која није веровала у психоанализу, али јесте веровала своме мужу.

Током манифестације „Свет жена“ приређено је више различитих програма којимa се афирмише и негује вредност стваралаштвa жена у разним областима.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )