У БАЊСКОМ ПАРКУ – На једно посечено стабло две саднице

У БАЊСКОМ ПАРКУ – На једно посечено стабло две саднице

За бањски парк у Бањи Ковиљачи стигло је сто садница високих лишћара, њихова садња је у току и требало би да буде завршена за неколико дана. Према речима Бранка Милошевића, пејзажног архитекте КЈП ”Наш дом”, тиме је настављена реконструкција парка започета крајем прошле године.

Око 50 болесних стабала уклоњено је прошле године и у парку ће сада бити засађено сто нових садница. У плану је да за две године буде уклоњено укупно 150 стабала, а на њихово место посађено укупно 300 садница. Радићемо у фазама,  ово је почетак тог посла, с тим што упоредо са садњом обављамо нивелацију терена на местима где је то неопходно, а она није рађена деценијама. Одавно није било обимније садње и нове саднице знатно ће допринети лепшем изгледу бањског парка. Иначе, све радимо у складу са условима добијеним од Завода за заштиту природе Србије и Завода за заштиту споменика културе из Ваљева – каже он.  

Према анализи урађеној још 1987. Године, здравствено стање дрвећа и остале флоре  у бањском парку у појединим деловима није добро. Стручњаци Завода за заштиту природе Србије били су у Бањи Ковиљачи у септембру  прошле године са представницима ЈП “Лозница развој” и КЈП ”Наш дом” и после тога је одобрена санација стабала у парку. Одобрена је сеча око 150 сувих стабала у самом парку и осамнаест стабала у паркшуми у простору око Три чесме. За целокупну санацију биће потребан период од шест до десет година, како се не би нарушио изглед у естетском, биолошком  и  еколошком смислу.

Бања Ковиљача има један од највећих и најлепших паркова у Србији. Под зеленим површинама је око 27 хектара, од чега је 10,87 доњи парк и око 16 хектара шума и то је простор за који је покренут процес заштите. У парковској шуми су граб, цер и буква, а у доњем делу парка расте више од стотину врста четинарских и лишћарских и око 30 врста жбуња. Највећи проблем је смањење броја стабала и то што је дрвеће достигло свој биолошки максимум па је неопходно уклонити болесно и засадити ново.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )