СУТРА У ЧОКЕШИНИ – Обележавају 214. годишњицу боја

СУТРА У ЧОКЕШИНИ – Обележавају 214. годишњицу боја

У Чокешини ће сутра бити обележена 214. годишњица чувеног боја који је вођен између српских устаника и турске војске. Центар за културу Вук Караџић“, локална самоуправа, Месна заједница и Манастир Чокешина организоваће архијерејску литургију, парастос и пригодан културно-уметнички програм у којем ће учествовати група певача КУД Караџић“ и црквени хор Свети краљ Милутин из Козјака, са диригентом Дарком Несторовићем, као и рецитатори Гимназије Вук Караџић“.

У девет сати на месту битке биће одржан час историје, а венце ће положили ученици школе из Чокешине као и представници локалне самоуправе и лозничке подружнице Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

Бој на Чокешини вођен је 28. априла 1804. године и у њему су учествовала и погинула сва 303 устаника, предвођена браћом Дамјаном и Глигоријем Недић из Осечине. Турском војском командовао је Ножин-ага, а списак имена свих погинулих устаника изложен је у сталној поставци Војног музеја на Калемегдану у Београду.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )